X

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια – Δείτε τι καιρό θα κάνει την 28η Οκτωβρίου

Αισθητή πτώση σημείωσε η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα. Προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις . Έπεσαν και τα πρώτα χιόνια. Δείτε τι καιρό θα κάνει το επόμενο τετραήμερο.

Ant1news

Άλλαξε άρδην το σκηνικό του καιρού σε όλη την χώρα με βασικό χαρακτηριστικό την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ αρκετά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί από τις έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Την ίδια ώρα την εμφάνισή τους έκαναν τα πρώτα χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα.

Κεντρική και δυτική Μακεδονία

Με κρύο ξημέρωσε σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης. Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και η συννεφιά, είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στις πόλεις της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

Στους 8 βαθμούς Κελσίου, με συννεφιά και υγρασία 87%, είναι η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Κατερίνη, τη Βέροια, και τις Σέρρες. Στους 7 βαθμούς, με συννεφιά και υγρασία 79%, είναι η θερμοκρασία στον Πολύγυρο και στους 9 στη Λάρισα. Στους 5 βαθμούς, με βροχή και υγρασία 93% είναι η θερμοκρασία στην Έδεσσα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και τη Φλώρινα.

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας, όπου στις πρωτεύουσες των νομών η θερμοκρασία, τις τελευταίες ώρες, έχει σημειώσει σημαντική πτώση.    Στα λευκά ντύθηκαν περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, όπως ο Γράμμος στην Καστοριά, το Πισοδέρι στη Φλώρινα, η Σαμαρίνα, η Σμίξη και η Βασιλίτσα (χωριά της Πίνδου) στα Γρεβενά.



Την ίδια ώρα, σε πτώση βρίσκεται η θερμοκρασία στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Η Φλώρινα "ξύπνησε" με 2 βαθμούς Κελσίου, όσο και η Πτολεμαΐδα Κοζάνης, ενώ στην Καστοριά το πρωί το θερμόμετρο έδειξε 3 βαθμούς. Στα πεδινά των νομών από το πρωί πέφτει ψιλόβροχο. Στο μεταξύ, χιόνια έπεσαν και στον Όλυμπο, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.700 μέτρων.

Ήπειρος

Χιονίζει από τα μεσάνυχτα στις κορυφογραμμές της Πίνδου και τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1250 μέτρα, ντύθηκαν στα λευκά. Στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το Δίστρατο τα χιονοδρομικά του Ανήλιου και της Βασιλίτσας και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Ανατολικού Ζαγορίου το χιόνι φτάνει 5-10 εκατοστά, ενώ την νύχτα χιονόπτωση σημειώθηκε και μέσα στο Μέτσοβο. Η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή σε όλη την Ήπειρο. Στην πόλη των Ιωαννίνων ο υδράργυρος δείχνει 7 βαθμούς, ενώ στις περιοχές που χιονίζει η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός. Στο Μέτσοβο και την Κόνιτσα το θερμόμετρο δείχνει 2-3 βαθμούς. Οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης, σε περιοχές με υψόμετρο 1450 μέτρα. Σημειώνεται ότι, πέρυσι τα πρώτα χιόνια στην Ήπειρο έπεσαν ένα μήνα αργότερα, δηλαδή στις 25 Νοεμβρίου.

Κεντρική Ελλάδα

Χιόνια έπεσαν σήμερα το πρωί και σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας. Σε πολλές ορεινές περιοχές και μάλιστα σε υψόμετρο πάνω από τα 1000 μέτρα, ξύπνησαν με τις πρώτες νιφάδες χιονιού, όπου το σκηνικό ήταν μοναδικό, όπως μεταδίδει το trikalaola.gr.

Στερεά Ελλάδα

Το Βελούχι ντύθηκε στα «λευκά». Στη Στερεά Ελλάδα, ακόμη, κύριο χαρακτηριστικό είναι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το lamiastar.gr,  από την ένταση των ανέμων έπεσαν κλαδιά από δέντρα και ένας μεγάλος κορμός λεύκας στον δρόμο μπροστά από το κλειστό γυμναστήριο Λαμίας και την πανελλήνια έκθεση, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν διερχόμενοι. Στο σημείο έφτασαν άμεσα οχήματα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Συναγερμός σήμανε την Πέμπτη και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λεβαδέων όταν λίγο μετά τις 16:00 ειδοποιήθηκαν για πτώση δέντρου σε καλώδια κολόνας της ΔΕΗ στην περιοχή πάνω από τη Μητρόπολη. Ευτυχώς δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός και οι υλικές ζημιές από την πτώση του κλαδιού αποκαταστάθηκαν άμεσα.

Ανεμοστρόβιλος στη Ζάκυνθο

Αρκετές υλικές ζημιές άφησε ανεμοστρόβιλος στο πέρασμά του, από το Καλαμάκι Ζακύνθου, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε ελαιόδεντρα, ξήλωσε σκεπές από στάβλους, ενώ κατέστρεψε μπαλκόνια και σάρωσε ότι βρέθηκε στο διάβα του. Το θετικό είναι ότι δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός ή κάποιο θύμα.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι οι σκεπές από τους στάβλους βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά, γεγονός που καταδεικνύει τη δύναμη του ανεμοστρόβιλου, που έπληξε την περιοχή. Το φαινόμενο των ανεμοστρόβιλων στο Καλαμάκι αλλά και στη γειτονική περιοχή του Αργασίου, είναι ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία χρόνια, πράγμα που ανησυχεί τους κατοίκους των περιοχών αυτών. 

Τι καιρό θα κάνει το επόμενο τετραήμερο 

Βροχές, καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά, ισχυρούς ανέμους στα πελάγη και αρκετό κρύο προβλέπει η ΕΜΥ για το επόμενο τετραήμερο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Παρασκευή στα δυτικά και νότια θα σημειωθούν βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες, ενώ βαθμιαία θα εξαπλωθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εξασθένιση προβλέπεται από το βράδυ στα δυτικά της χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, θα πνέουν 8 και από το βράδυ 9 μποφόρ.

Το Σάββατο, στη Θεσσαλία, ανατολική Μακεδονία και Θράκη, βορειοανατολικό Αιγαίο και ανατολική Στερεά θα σημειωθούν καταιγίδες, ενώ στα δυτικά τα φαινόμενα θα είναι πιο ελαφρά σε ένταση. Τα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα συνεχιστούν, όπως και οι άνεμοι στα πελάγη. Αργά το βράδυ του Σαββάτου ξεκινάει εξασθένιση των φαινομένων. Την Κυριακή και Δευτέρα η εικόνα θα είναι καλύτερη στα βόρεια, το Ιόνιο και την Ήπειρο, αλλά στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν κατά τόπου βροχές.

Την Τρίτη, 28η Οκτωβρίου, συννεφιά, ψιλόβροχο και κρύο θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, ενώ στη βορειανατολική Αττική, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν καταιγίδες.