X

Τέλος στο «αλαλούμ» με τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ μετά από δύο «γκάφες»

Έπρεπε να περάσουν 24 ώρες και να δημοσιευθούν δύο ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, (μία από την ΓΓΔΕ και μία από το υπουργείο), για να λήξει το «αλαλούμ» με τις εκπτώσεις στον φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Ant1news



Του Νίκου Ρογκάκου

Τελικά αποσαφηνίστηκε το αυτονόητο…  ότι δεν θα υπολογίζονται τα αφορολόγητα επιδόματα στο ύψος του ετήσιου εισοδήματος για τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ, για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή άνεργους, ανάπηρους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. 

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Την Πέμπτη το απόγευμα εξεδόθη εγκύκλιος από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, που μεταξύ άλλων προέκυπτε ότι στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβάνονται ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα, όπως:  

-  Οι αποζημιώσεις απολύσεων

-  Ποσά κοινωνικών παροχών τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%. 

Ακόμη, στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που θα λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, θα συνυπολογίζεται επίσης και το ΕΚΑΣ και τα φοιτητικά επιδόματα.  

Όλα τα παραπάνω ποσά θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα των φορολογουμένων τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συνολικά ποσά ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος θα «φουσκώνουν» υπέρμετρα και θα ξεπερνούν τα σχετικά χαμηλά όρια ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.  

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του ΕΝΦΙΑ εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί Έλληνες πολίτες, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που έχασαν τα εισοδήματά τους. Μπορεί η Εγκύκλιος να δίνει διευκρινήσεις επί του νόμου, όμως οι «μανδαρίνοι» του υπουργείου αφήνουν εκτός χιλιάδες φτωχούς πολίτες και το σίγουρο είναι ότι όταν το καταλάβουν οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι θα υπάρξουν πιθανόν διορθώσεις.  

Το απόγευμα η ΓΓΔΕ δεν έκανε βήμα πίσω… 

Το απόγευμα της Παρασκευής η ΓΓΔΕ, σε ανακοίνωσή της αντί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, όπως περίμεναν οι φορολογούμενοι και να λέει ότι δεν θα υπολογίζονται τα επιδόματα για να υπολογιστεί η έκπτωση ή η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ, το μόνο που ανέφερε ήταν η περιγραφή του Νόμου για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. 

Έτσι, δεν έπαιρνε τίποτα πίσω η ανακοίνωση της ΓΓΔΕ για τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και διευκρίνιζε ότι:

«α) Προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για  φορολογούμενους που οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους έχουν αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%, με οικογενειακό  εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι  150 τ.μ. Η ίδια πλήρης απαλλαγή ισχύει με τις ίδιες προϋποθέσεις και για τους φορολογούμενους που έχουν τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.

β) Επιπλέον,  χορηγείται  έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ σε φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ  για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι  απαλλαγές  αυτές θεσμοθετήθηκαν με γνώμονα τις ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και στοχεύουν στην ανακούφιση των ανέργων, των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων, της πλειονότητας των πολυτέκνων και αναπήρων και γενικότερα όλων των πολιτών οι οποίοι διαπιστωμένα έχουν οικονομική αδυναμία πληρωμής φόρου». 

Το βράδυ το υπουργείο ξεκαθάρισε το αλαλούμ… 

Τελικά, με άλλη ανακοίνωση στις 8 το βράδυ από το υπουργείο τα πράγματα «ξεδιάλυναν», αφού ξεκαθαρίστηκε ότι «τα επιδόματα κοινωνικής φύσεως είτε δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των εισοδηματικών ορίων για τη έκπτωση ή την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων» και μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και διορθώσεων στον Νόμο. 

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής: Τα επιδόματα κοινωνικής φύσεως είτε δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των εισοδηματικών ορίων για τη έκπτωση ή την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, είτε δεν μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρβαση αυτών  των ορίων, ενόψει του ύψους τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως η Κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει και αποδείξει, όποια ζητήματα τυχόν ανακύπτουν στην υλοποίηση του ΕΝΦΙΑ κατά την πρώτη αυτή χρονιά εφαρμογής διορθώνονται άμεσα και αποτελεσματικά».