X

Οργή και απόγνωση για τις καταστροφές από την θεομηνία

Κινδύνευσαν πολίτες που εγκλωβίστηκαν σε ΙΧ και υπόγεια που κατακλύστηκαν απο χείμαρρους. Αποζημίωση των πληγέντων άμεσα, υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός.

Ant1news

Τις πληγές τους από τις χθεσινές καταστροφικές πλημμύρες μετρούν οι κάτοικοι στις δυτικές και νοτιοδυτικές συνοικίες της Αττικής, που για ακόμη μια φορά δοκιμάστηκαν από την μανία της φύσης.

Η αγανάκτηση και η οργή τους ξεχειλίζει, καθώς όπως καταγγέλλουν, έζησαν έναν υδάτινο εφιάλτη για πολλοστή φορά, αφού οι περιοχές τους είναι ανοχύρωτες απέναντι σε τέτοια καιρικά φαινόμενα.

Για πολυόροφα σπίτια χτισμένα επάνω σε ρέματα που εμποδίζουν την ροή των υδάτων κάνει λόγο ο Δήμαρχος Περιστερίου.

 

 

Μόνο στον Δήμου Ιλίου 15 οικογένειες δεν μπορούσαν να διανυκτερεύσουν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους και φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία.

Ο εξαιρετικά μεγάλος όγκος νερού που μέσα σε λίγη ώρα έπεσε στα δυτικά και νοτιοδυτικά προάστια της Αττικής, τον οποίοι οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ως και σε 150 τόνους νερού ανά στρέμμα, σε συνδυασμό με μπαζωμένα ρέματα, βουλωμένα φρεάτια και την έλλειψη επαρκών αντιπλημμυρικών έργων είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες να ζήσουν στιγμές πανικού.

Είναι ενδεικτικό ότι από χθες το απόγευμα ως αυτήν την ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ανταποκριθεί σε περισσότερες από 700 κλήσεις για παροχή βοήθειας σε πολίτες και άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, ενώ σε άλλες 150 περιπτώσεις προχώρησε σε κοπή δέντρων που είχαν λυγίσει από την ορμή των νερών και των ανέμων.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αμέσως μόλις επέστρεψε από τις Βρυξέλες, μετέβη στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής ς στο Χαλάνδρι, υποσχέθηκε το ταχύτερο αποζημίωση των πλημμυροπαθών και γι΄ αυτό ζήτησε από τα κλιμάκια ελέγχου να ολοκληρώσουν το αργότερο ως την Δευτέρα την καταγραφή των ζημιών, ενώ παράλληλα έδωσε εντολή για την αποδέσμευση κονδυλίου από το Υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι περιμένει την εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τα φαινόμενα, ενώ ζήτησε την λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων στις περιοχές όπου θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες.

Πολλοί οδηγοί και επιβάτες εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητα τους, ενώ αυτά είχαν καλυφθεί ως τα τζάμια από το νερό που είχε μετατρέψει σε ορμητικά ποτάμια κεντρικές λεωφόρους, αλλά και στενά δρομάκια.

Πολλά σταθμευμένα και ορισμένα εν κινήσει οχήματα, παρασύρθηκαν από χείμαρρους, που τα πέταξαν επάνω σε τοίχους ή τα αναποδογύρισαν ή τα στοίβαξαν το ένα επάνω στο άλλο, σχηματίζοντας πύργους από αυτοκίνητα.

Δεκάδες πολίτες βρέθηκαν βουτηγμένοι μέσα στο νερό ενώ αυτό εισέβαλε με δύναμη σε υπόγεια σπίτια και καταστήματα, ενώ ευτυχώς διαψεύστηκαν οι φόβοι για πελάτες σούπερ μάρκετ στο Ίλιον, οι οποίοι δεν κατόρθωσαν, όπως οι υπόλοιποι που πιασμένοι χέρι-χέρι ή χάρη σε σχοινιά που τους έριξαν περίοικοι, να βγουν από το υπόγειο σούπερ μάρκετ στο Ίλιον, πριν αυτό κατακλυστεί από τα νερά, που ξεπέρασαν σε ύψος τα δύο μέτρα.