X

Συγκρατημένη ευφορία για τα stress tests που ανακοινώνονται το μεσημέρι

Θετικός αναμένεται ο απολογισμός για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς όποιες δεν περάσουν με επιτυχία τις ασκήσεις αντοχής της ΕΚΤ, εκτιμάται ότι θα έχουν μικρές και διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Με το βλέμμα στραμμένο ήδη στην επόμενη ημέρα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και εκτιμήσεις, ατενίζει σήμερα την Φρανκφούρτη, από όπου το μεσημέρι θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress test, το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Κι αυτό καθώς η απόδοση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στις ασκήσεις αντοχής αναμένεται να είναι «θετική», με ελάχιστες επιπλέον ανάγκες συνολικά για ορισμένες τράπεζες και με μηδενικές επιπλέον απαιτήσεις για άλλες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι εμφανίζονται αισιόδοξοι, παράλληλα με τα όποια θετικά μηνύματα εκπέμπονται τα τελευταία 24ωρα από τραπεζικές πηγές.

Από τον συνδυασμό πληροφοριών και εκτιμήσεων προκύπτει ότι από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι δύο έχουν περάσει με επιτυχία την άσκηση αντοχής και με το δυσμενές σενάριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο προβλέπει ιδιαίτερα υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια.

Συγκλίνουσες ενδείξεις θέλουν τις άλλες δύο τράπεζες να βρίσκονται πολύ κοντά στον πήχη, «μια ανάσα» από το να περάσουν τα stress tests, καθώς και οι δύο μαζί, όπως εκτιμούν άνθρωποι της χρηματαγοράς,  αναμένεται να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια πολύ λιγότερα του 1 δις ευρώ, με κάποιες πληροφορίες να επιμένουν ότι οι σωρευτικά οι ανάγκες τους θα είναι γύρω στα 700 εκατομμύρια  ευρώ.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι πρόκειται για ποσό που και οι δύο τράπεζες εύκολα, στους επόμενους μήνες που δίνει περιθώριο η ΕΚΤ, μπορούν να τα εξασφαλίσουν είτε μέσω πλάνων αναδιάρθρωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη είτε από την αγορά και τους επενδυτές, καθώς οι τράπεζες θα διαθέτουν και με την "βούλα" της ΕΚΤ υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Τέτοια εξέλιξη θα ήταν ευνοϊκή για τις ίδιες τις τράπεζες αλλά και για το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο έτσι θα μείνει ανέγγιχτο, πάνω από τα 11 δις ευρώ, προσφέροντας υψηλό «μαξιλάρι ασφάλειας» χρηματοδότησης, σε περίπτωση που τελικώς συμφωνηθεί αυτό το ποσό να δεσμευθεί στο πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την χώρα. 

Μένει το μεσημέρι, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, να φανεί κατά πόσον θα επαληθευτούν οι αισιόδοξες προβλέψεις ή αν θα διαψευστούν, όμως ακόμη και προς το καλύτερο, όπως κάποιοι επιμένουν.