X

Έκτακτη σύσκεψη για τις καταστροφές

Οι μεγάλες καταστροφές, κυρίως στα σπίτια, από την πλημμύρα της Παρασκευής θα συζητηθούν σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ant1news

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών θα πραγματοποιηθεί στις 13:30 το μεσημέρι της Κυριακής, προκειμένου να γίνει ένας πρώτος απολογισμός από την πρωτοφανή καταστροφή που σημειώθηκε μετά την νεροποντή της Παρασκευής.

Στη σύσκεψη, υπό την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, θα μετάσχουν οι δήμαρχοι των περιοχών όπου έχουν καταγραφεί καταστροφές στα σπίτια των πολιτών.

Μετά και την εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων τα συνεργεία της πυροσβεστικής αλλά και της περιφέρειας Αττικής καταγράφουν τις ζημιές που έχουν υποστεί οι πολίτες σε οκτώ δήμους: Αχαρνών, Ιλίου, Περιστερίου, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγ. Αναργύρων - Καματερού, Αγ. Ι Ρέντη - Νίκαιας και Πειραιά.

Η Πυροσβεστική πραγματοποιεί την καταγραφή με δύο φόρμες - μια για τα κινητά και μια για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Σε περίπτωση που κάποιοι πολίτες έχουν υποστεί καταστροφές και δεν έχει περάσει η Πυροσβεστική, μπορούν να επικοινωνούν με το 199 ώστε να μεταβεί άμεσα η υπηρεσία.

Τη διαδικασία παρακολουθεί στενά το υπουργείο Εσωτερικών που θα αποστείλει τη Δευτέρα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τα στοιχεία, προκειμένου οι δήμοι να λάβουν την έκτακτη βοήθεια, το ύψος της οποίας θα εξαρτάται από τις ζημιές που έχει προκληθεί σε κάθε δήμο.

Στόχος είναι να αποδεσμευθεί το απαιτούμενο ποσό το συντομότερο προκειμένου να δοθεί άμεσα στους δήμους και τους πληγέντες.

Σε ότι αφορά το ύψος  των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς, προβλέπεται να δοθούν 580 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό  για την κάλυψη των πρώτων αναγκών και ύστερα, αναλόγως της έκτασης των ζημιών και της επιφάνειας του ακινήτου, προβλέπεται καταβολή αποζημίωσης από 1.170 μέχρι 5.800 ευρώ για την κατοικία και την οικοσκευή που καταστράφηκε από την πλημμύρα.