X

Στην ουρά της εφορίας για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ όσοι παίρνουν κοινωνικά επιδόματα

Ταλαιπωρία περιμένει χιλιάδες ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα, κυρίως από κοινωνικές παροχές, για να κατορθώσουν να πάρουν τον Δεκέμβριο την έκπτωση ή απαλλαγή από το φόρο ακινήτων.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου  

Ακόμη έναν «Γολγοθά» θα χρειαστεί να ανέβουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, στην πλειονότητα τους χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, ανάπηροι, πολύτεκνοι, γονείς φοιτητών και «φρεσκο»-απολυμένοι, μέχρι να πάρουν, γύρω στα Χριστούγεννα, την έκπτωση 50% ή την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται. 

Πρόκειται για ιδιοκτήτες που δεν θα βρουν την Τρίτη αναρτημένα στο Taxisnet τα νέα, μειωμένα ή μηδενικά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, όπως εκατοντάδες άλλοι επίσης χαμηλών εισοδημάτων, καθώς λόγω της είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων (που αν και δεν φορολογούνται, βάσει του νόμου προσμετρούνται στον υπολογισμό του εισοδήματος για τον φόρο ακινήτων), έχουν υπερβεί τα εισοδηματικά όρια βάσει των οποίων δίνονται οι εκπτώσεις και απαλλαγές στον φόρο. 

Αυτοί θα κληθούν τις επόμενες ημέρες από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να αποδείξουν ότι όντως τα εισοδήματα τους υπερβαίνουν τα κατά περίπτωση όρια για τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ λόγω είσπραξης αποζημίωσης απόλυσης, του ΕΚΑΣ ή επιδομάτων όπως ανεργίας, στήριξης τέκνων, τριτεκνίας, πολυτεκνίας και  φοιτητικό. 

Τα ποσά αυτά των κοινωνικών παροχών εν συνεχεία θα αφαιρεθούν από το συνολικό εισόδημα και αν το υπόλοιπο βρίσκεται κάτω από το σχετικό κριτήριο, θα γίνει, γύρω στα μέσα προς τέλη Δεκεμβρίου, συμψηφισμός της δικαιούμενης έκπτωσης του 50% με τις δόσεις που τυχόν έχουν πληρωθεί κι αυτές που απομένουν ή σε περίπτωση απαλλαγής θα εκδίδεται μηδενικό εκκαθαριστικό, κι εφόσον έχει ως τότε ο ιδιοκτήτης καταβάλλει κάποια χρήματα για τον ΕΝΦΙΑ θα του επιστραφούν.

Το πιθανότερο είναι ότι η αίτηση για την παροχή έκπτωσης θα χρειαστεί να γίνει μέσω της Εφορίας, όπου αναμένεται να δημιουργηθούν για ακόμη μία φορά μεγάλες ουρές από χαμηλόμισθους, άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι ίσως χρειαστεί να στηθούν σε αυτές τουλάχιστον δύο φορές, αν η απόδειξη της πηγής προέλευσης των εισοδημάτων από το τάδε ή το δείνα επίδομα, χρειαστεί να γίνει από τον ιδιοκτήτη άλλη ημέρα από εκείνη που θα υποβάλλει την αίτηση.

Στις Γενικές Γραμματείες Δημοσίων Εσόδων και Πληροφοριακών Συστημάτων γίνεται πάντως προσπάθεια, αν όχι όλη η διαδικασία, τουλάχιστον η αίτηση να μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής. 

Δυστυχώς ουδείς μπορεί να προσδιορίσει πόσοι ιδιοκτήτες δικαιούνται έκπτωσης ή απαλλαγής και δεν θα την δουν σήμερα που ανεβαίνουν τα μειωμένα εκκαθαριστικά, καθώς στον σχετικό κωδικό που αναφέρονται στην φορολογική δήλωση τα κοινωνικά επιδόματα, αναγράφονται εισοδήματα από δεκάδες διαφορετικές πηγές χωρίς διάκριση (είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των λογιστών ο κωδικός αυτός έχει το ψευδώνυμο «κουβάς»), γι΄ αυτό άλλωστε δεν μπορεί μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, να βρεθούν αυτοί οι δικαιούχοι επιδομάτων και να λάβουν αυτομάτως και χωρίς ταλαιπωρία την έκπτωση ή την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ. 

Η ρίζα «του κακού και του καλού» βρίσκεται στην ανακοίνωση της Παρασκευής από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αναιρώντας αυτό που προβλέπει ο νόμος και ανέλυε σε εγκύκλιο που εξέδωσε την Πέμπτη η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, διευκρίνιζε ότι τελικώς δεν θα προσμετρηθούν στο εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τον ΕΝΦΙΑ τα εισοδήματα από τα κοινωνικά επιδόματα, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των ιδιοκτητών χαμηλών εισοδημάτων που θα γλίτωναν τον μισό ή όλον τον φόρο. 

Μέχρι πάντως αυτό να περιληφθεί σε διάταξη που θα περάσει από την Βουλή, ισχύει ο νόμος του ΕΝΦΙΑ που προσμετρά όλα τα εισοδήματα από κάθε πηγή ως βάση για την παροχή εκπτώσεων και απαλλαγών, που ισχύουν για ιδιοκτήτες ακινήτων με εισόδημα ως 9.000 ευρώ (+1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί) ή όταν πρόκειται για ανάπηρους σε ποσοστό 80% και άνω, τρίτεκνους και πολύτεκνους με εισόδημα ως 12.000 (+1.000 ευρώ για τον/την σύζυγο και κάθε παιδί). 

Σήμερα πάντως, αναρτώνται τα εκκαθαριστικά για όλους όσοι έχουν εισόδημα κάτω από αυτά τα όρια και πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, με μειωμένο στο 50% το ποσό του ΕΝΦΙΑ ή  με πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον Φόρο Ακινήτων. 

Μαζί με αυτά αναρτώνται και τα εκκαθαριστικά με την έκπτωση 20% στο ύψος του φόρου που αναλογεί σε ακίνητα που έμειναν κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα σε όλη την διάρκεια του 2013.