X

«Κόκκινα» δάνεια και χρηματοδότηση της οικονομίας το στοίχημα για τις τράπεζες μετά τα stress tests

Μετά τα stress tests ανοίγει ένας νέος κύκλος στον οποίο οι τράπεζες θα εστιάσουν στην χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Κομβικής σημασίας ζήτημα τα «κόκκινα» δάνεια.

Ant1news

Στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και  στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων  εστιάζουν πλέον οι τράπεζες, μετά τα αποτελέσματα των στρες τεστς που άφησαν ικανοποιημένους τους επικεφαλής των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Πολύ καλύτερα των αναμενομένων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των stress tests ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Σε δηλώσεις του στην Καθημερινή σημειώνει μεταξύ άλλων πως "παρά τα τραύματα που έχει προκαλέσει η κρίση, οι ελληνικές τράπεζες, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο, έμειναν όρθιες και ολοκλήρωσαν με επιτυχία και τη δύσκολη αυτή δοκιμασία".

Τονίζει πως από εδώ και πέρα θα πρέπει οι τράπεζες να αφοσιωθούν στην υλοποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων και την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας χωρίς να εφησυχάσουν. Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά "αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε αυτά θα συνεχίσουν να δημιουργούν κεφαλαιακές ανάγκες στο μέλλον".

 Ικανοποιημένος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των στρες τεστς. Σημειώνει ότι πλέον "ανοίγει ένας νέος κύκλος για τις ελληνικές τράπεζες και ευρύτερα την οικονομία. Πατώντας γερά στα πόδια τους οι εγχώριες τράπεζες θα μπορέσουν να επιτελέσουν την κύρια αποστολή τους , δηλαδή την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας . Επιπλέον εκμεταλλευόμενες την ισχυρή κεφαλαιακή τους βάση θα μπορέσουν να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα το πρόβλημα των  μη εξυπηρετούμενων δανείων".

Ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλη Σάλλας τονίζει πως επιπροσθέτως μεσοπρόθεσμα "ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών" και προσθέτει: " Οι τράπεζες είναι το κρίσιμο μέγεθος, που θα σηματοδοτήσουν συνολικά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, θα επιβεβαιώσουν την μακροχρόνια ανάκτηση της εμπιστοσύνης του διεθνούς επενδυτικού περιβάλλοντος και έτσι θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια σταθερή πορεία ανάπτυξης".

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Alpha Bank  Δημήτρης Μαντζούνης σημειώνει ότι η τράπεζα του αναδεικνύεται αναμφισβήτητα ως η καλύτερα κεφαλαιοποιημένη τράπεζα στην Ελλάδα και μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Συμπληρώνει πως " το αποτέλεσμα δικαιώνει μια σειρά επιλογών μας τα τελευταία έτη, οι οποίες επιτρέπουν στην τράπεζα να στηρίξει την οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα από θέση ισχύος". Υπογραμμίζει ακόμη ότι το αποτέλεσμα για τις ελληνικές τράπεζες " συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης , στοιχείο κρίσιμο για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας".

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου, υπογραμμίζει ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας αξιολογήθηκε στη δεύτερη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών από πλευράς ποιότητας σημειώνοντας πως αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα στην αξιοποίηση ευκαιριών κατά την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη . Συμπληρώνει πως " πλέον οι τράπεζες θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων τους και στη χρηματοδοτική υποστήριξη αξιόπιστων επενδυτικών σχεδίων, αλλά και των νοικοκυριών. Κομβικής σημασίας ζήτημα αποτελεί το πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια