X

Άφαντος ο νεκρός – Τι άλλο κρύβει ο τάφος της Αμφίπολης

Στον λόφο Καστά τα χώματα έχουν κατέβει στο μισό μέτρο από την επιφάνεια του δαπέδου του τρίτου θαλάμου. Που επικεντρώνει την προσπάθειά της η ανασκαφική ομάδα;

Ant1news

Στις Σφίγγες ανήκουν τελικά τα φτερά που βρέθηκαν στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης και όχι σε άγαλμα της Θεάς Νίκης, όπως πολλοί πίστευαν.

"Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή του", ανακοίνωσε χθες ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το υπουργείο Πολιτισμού.

Στον λόφο Καστά τα χώματα έχουν κατέβει στο μισό μέτρο από την επιφάνεια του δαπέδου του τρίτου θαλάμου και ο νεκρός είναι άφαντος.

Δεν υπάρχει νεκρική κλίνη, σαρκοφάγος, μαρμάρινος θρόνος οτιδήποτε που θα μπορούσε να συμβάλει στην ταυτότητα του μνημείου.

Το θύρωμα πλάτους 96 εκατοστών τελικά δεν κρύβει τέταρτο θάλαμο, οπότε επιβεβαιώνεται η άποψη της επικεφαλής των ανασκαφών, Κατερίνας Περιστέρη, ότι ο τρίτος θάλαμος είναι και ο ταφικός, είναι δηλαδή ο τελευταίος.

"Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης", αναφέρει για το θύρωμα, η επίσημη θέση του υπουργείου Πολιτισμού.

Πλέον η ανασκαφική ομάδα επικεντρώνει την προσπάθειά της στο χώμα που έχει απομείνει στον θάλαμο, κάτω από το ύψος του δαπέδου.

Τα νέα ευρήματα, πάντως, οδηγούν σε δύο σημαντικές υποθέσεις, σύμφωνα με το Έθνος: Η πρώτη, στην οποία θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες η ανασκαφή, είναι αν κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου κρύβεται το μυστικό του τάφου. Μήπως δηλαδή το δάπεδο αυτό αποτελεί έναν τοίχο σφράγισης που τοποθετήθηκε σε επόμενο χρόνο από την κατασκευή, όπως πλέον προκύπτει και για τους άλλους δύο κάθετους τοίχους σφράγισης.

Η δεύτερη υπόθεση έχει να κάνει με τον χρόνο που έγινε η κατάχωση του μνημείου με άμμο καθώς και η κατασκευή των δύο διαφραγματικών τοίχων, μπροστά από τις Σφίγγες και μπροστά από τις Καρυάτιδες.

Η διεπιστημονική ανασκαφική ομάδα μετά τον εντοπισμό των προαναφερόμενων ευρημάτων στα συγκεκριμένα σημεία του τρίτου θαλάμου, διατυπώνει την υπόθεση ότι «πιθανότατα η κατάχωση αλλά και η κατασκευή των τοίχων σφράγισης έγιναν σε υστερότερο χρόνο». Οπως σημειώνεται όμως, «και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη».

Δείτε καρέ-καρέ την ιστορική ανασκαφή στην Αμφίπολη