X

Στο TAXISnet τα 1.457 εκ. μειωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Με ανακοίνωση μόλις μιας γραμμής στην ιστοσελίδα της, η ΓΓΔΕ ανακοίνωσε το πρωί ότι ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, από όπου προέκυψαν όσοι δικαιούνται εκπτώσεις και απαλλαγές από τον φόρο.

Ant1news

 

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Μειωμένα εκκαθαριστικά θα βρουν στο TAXISnet, μέσω των προσωπικών κωδικών τους, συνολικά 1.457.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι γλιτώνουν συνολικά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ. 

Ωστόσο, κατά την εκκαθάριση, η οποία ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση 48 ωρών, προέκυψε σωρεία λαθών από τους ίδιους τους φορολογούμενους στο Ε1 ή το Ε2 ή το Ε9 τους, λόγω των οποίων πληθώρα ιδιοκτητών έμεινε τελικώς εκτός εκπτώσεων και δεν είδε μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν σημάνει ορθά ότι διέθεταν κενό-μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο το 2013, ώστε να τύχουν έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε αυτό το ακίνητο.

Μαζί με αυτούς δεν θα δουν την έκπτωση 50% στο σύνολο του ΕΝΦΙΑ ή την πλήρη απαλλαγή τους, ιδιοκτήτες χαμηλών εισοδημάτων, οι οποίοι υπερέβησαν τα όρια των εισοδηματικών κριτηρίων για τις μειώσεις, λόγω της προσμέτρησης των κοινωνικών επιδομάτων που λαμβάνουν. Με νομοθετική ρύθμιση, αυτό θα αλλάξει, τα ποσά από κοινωνικά επιδόματα, ΕΚΑΣ και αποζημίωση απόλυσης δεν θα λαμβάνονται υπόψη κι έτσι θα αυξηθεί ο αριθμός όσων δικαιούνται των εκπτώσεων, που κατά βάση είναι χαμηλόμισθοι, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με την Διευθύντρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ, Σοφία Σεχπερίδου, περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν ΕΚΑΣ, δηλαδή οι μισοί από όλους όσοι παίρνουν το βοήθημα, δεν βρίσκονται μέσα σε αυτούς που δικαιούνταν μείωση του ΕΝΦΙΑ, βάσει της εκκαθάρισης που μόλις ολοκληρώθηκε. 

Οι ιδιοκτήτες κενών ακινήτων που αν και δικαιούχοι που έμειναν εκτός μειώσεων, θα κληθούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, από την ερχόμενη εβδομάδα  που ανοίγει η ηλεκτρονική εφαρμογή, ενώ όσοι λαμβάνουν κοινωνικά δικαιώματα και ΕΚΑΣ δεν αποκλείεται να κληθούν να περάσουν από την Εφορία για να προσκομίσουν δικαιολογητικά των βοηθημάτων που λαμβάνουν, ώστε αυτά να αφαιρεθούν από το εισόδημα και να τύχουν της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ, στην επόμενη εκκαθάριση του φόρου, γύρω στα Χριστούγεννα.