X

Τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια

Ποιους αφορά και τι ρυθμίσεις περιλαμβάνει ο νέος νόμος για τα κόκκινα δάνεια που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Ant1news

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας εκτιμάται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα επισφαλή δάνεια και τις οφειλές επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά περί τις 170.000 μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πριν συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις που περιλαμβάνονται σε πέντε κεφάλαια και είκοσι δύο άρθρα  θεσπίζονται έκτακτα προσωρινά μέτρα για την ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους, ειδικότερα οφειλών βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς χρηματοδοτικά ιδρύματα, το δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΦΚΑ), καθώς και έκτακτες διαδικασίες για την εξυγίανση ή εκκαθάριση εν λειτουργία υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Η πρώτη αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι περί τις 170.000 με 190.000, που έχουν τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και καθυστερούν πάνω από 180 ημέρες τις δόσεις τους προς τις τράπεζες. Αυτές έχουν περίπου 13 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια.

Για αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται «αυτοματοποιημένες» διαδικασίες, με τον πρωτεύοντα ρόλο ως προς το είδος της αναδιάρθρωσης να παίζουν οι τράπεζες. Αυτές θα επιλέγουν σε ποιες επιχειρήσεις θα γίνονται ρυθμίσεις.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά περίπου 10.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι οποίες επίσης καθυστερούν τις πληρωμές προς τις τράπεζες για πάνω από 180 ημέρες και έχουν «κόκκινα» δάνεια περί τα 37 δισ. ευρώ. Για αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται διαδικασίες αναδιάρθρωσης, με την εμπλοκή των δικαστηρίων.

«Είδε το φως της δημοσιότητας και περιήλθε στα χέρια μας ατύπως το νομοσχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η ρύθμιση αυτή που έγινε χωρίς τη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων έχει πολλές γκρίζες ζώνες και είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών μας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς για την κυβερνητική ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».

«Για άλλη μια φορά δίνονται υπερεξουσίες στις συστημικές τράπεζες και ουσιαστικά τους δίνει το πάνω χέρι για το ποιος θα ενταχθεί στη ρύθμιση και ποιος όχι. Με αυτό τον τρόπο όμως, δεν λύνονται ούτε τα ουσιαστικά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ούτε και της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία», προσθέτει.