X

«Ίσως η ανασκαφή στην Αμφίπολη, να τελειώνει στον τελευταίο τοίχο»

Την εκτίμησή της ότι ενδεχομένως η ανασκαφή στην Αμφίπολη τελειώνει εκεί που είναι ο τελευταίος τοίχος του μνημείου, εξέφρασε η καθηγήτρια Αρχαιολογίας του ΑΠΘ στο Πρωινό ΑΝΤ1.

Ant1news



Η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Παλιαδέλη, μιλώντας στο Πρωινό ΑΝΤ1 για την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη, είπε ότι ανέβηκε πάρα πολύ ψηλά ο πήχης των προσδοκιών, αλλά - όπως είπε - αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την αξία των ευρημάτων και αναφέρθηκε στην εξέλιξη του ανασκαφικού έργου.

«Συλημένος ή όχι, κατεστραμμένος ή όχι, αυτός ο τάφος είναι ένα μοναδικό μνημείο που θα προσελκύσει και τουριστικό ενδιαφέρον», υπογράμμισε η κ. Παλιαδέλη. Σε ότι αφορά το μέλλον, πρόσθεσε ότι «θα τελειώσει και η έρευνα στο χώμα που βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο, κάτω από την επιφάνεια του αναμενόμενου δαπέδου ή αυτού που έχει εντοπιστεί, κι αν δεν βρεθούν άλλα στοιχεία, κλείνει εδώ η ανασκαφή όσον αφορά στο κομμάτι το ερευνητικό. Από κει και πέρα υπάρχει ευθύνη για τη συντήρηση του μνημείου, τη στερέωσή του και τη μελέτη των ευρημάτων».

«Μέχρι στιγμής το μόνο που βγαίνει από το χώρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου είναι σπασμένα κομμάτια από τη Σφίγγα, τα φτερά της, ο λαιμός της δεύτερης, το κεφάλι που είχε βρεθεί. Δεν βλέπουμε κάτι, μία κατασκευή που θα δικαιολογούσε τον όρο κρύπτη για παράδειγμα. Το θεωρώ λίγο απίθανο», επισήμανε ερωτηθείσα για το αν υπάρχει πιθανότητα να κρύβεται ο «ένοικος» του τάφου κάτω από το δάπεδο. 

Όπως είπε η καθηγήτρια Αρχαιολογίας, «αν ισχύει ότι ο τελευταίος τοίχος είναι σφραγισμένος (..) θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι το συγκεκριμένο μνημείο τελειώνει εκεί που είναι ο τελευταίος του τοίχος, ο πίσω τοίχος. Αυτό δεν αποκλείει ότι στον Τύμβο έχουν βρεθεί κι άλλοι τάφοι κι άλλες ταφές από τα αρχαϊκά χρόνια», 

«Ελπίζω ότι θα βρεθούν τουλάχιστον οστά. Τα οστά θα είναι πολύτιμα για να καταλάβουμε τον νεκρό, τους νεκρούς, τις ηλικίες κλπ ή ενδεχομένως και τυμβωρύχων, στη Βεργίνα τις είχαμε. Αν υπάρξουν οστά έχουμε την ελπίδα να πλησιάσουμε στην ταυτότητα του νεκρού, στην ιστορία του μνημείου στην ουσία», κατέληξε η κ. Παλιαδέλη.