X

Η πολιτική αβεβαιότητα φέρνει τα πάνω-κάτω σε Χρηματιστήριο & spreads

Οι απώλειες στο Χρηματιστήριο και το ράλι στα spreads  αποτυπώνουν τον φόβο των επενδυτών, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου

Από την μία οι απώλειες 2,8% με τις οποίες έκλεισε το Χρηματιστήριο της Αθήνας -ενώ το μεσημέρι είχαν ξεπεράσει 4,5%- από την άλλη η νέα ανοδική πορεία των spreads που έσπασαν εκ νέου το «φράγμα» του 8% για τα δεκαετή ομόλογα, αποτυπώνουν τον φόβο των επενδυτών, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας μέχρι τις προεδρικές εκλογές.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι οι αγορές του ευρωπαϊκού Νότου με κύρια «θύματα» τις τραπεζικές μετοχές, δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, με τις μεγαλύτερες όπως πάντα να αφορούν το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σήμερα οι πιέσεις ήταν γενικευμένες, με τις τράπεζες όμως να πλήττονται περισσότερο, υποχωρώντας έως και 9,72% για να κλείσουν τελικά 5% χαμηλότερα. Σε όρους κλεισίματος, με τις μεγαλύτερες απώλειες 6,43% στα 0,524€ ανά μετοχή έκλεισε η Alpha Bank, ενώ ακολούθησε η Εθνική με απώλειες 5,50%, η Eurobank που έχασε 5% και η Πειραιώς με πτώση 3,36%.

Ράλι είχαμε και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, δεδομένου ότι τα δεκαετή ομόλογα έφθασαν το 8,18%, καταγράφοντας άνοδο μεγαλύτερη των 70 μονάδων βάσης (7,4% χθες), ενώ και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου βρέθηκε στο 7,1% (6,5% χθες).

Ωστόσο, ηπιότερες ήταν οι μεταβολές στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την απόδοση του γερμανικού bund να διαμορφώνεται στο 0,87%, του ισπανικού 10ετούς στο 2,16%, του ιταλικού στο 2,5%, του πορτογαλικού στο 3,39% και του ιρλανδικού στο 1,81%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η διετής αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εξανεμίστηκε τον προηγούμενο μήνα οπότε επανήλθαν στο προσκήνιο το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα ενόψει της προεδρικής εκλογής στις αρχές του επόμενου έτους.