X

STOP ως τα Χριστούγεννα οι κατασχέσεις για χρέη έως 300.000€

Σε πάγωμα των κατασχέσεων για χρέη μέχρι 300.000€, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία με τις 100 δόσεις, προχωρά ατύπως το οικονομικό επιτελείο.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, έδωσε άτυπη εντολή να μη γίνονται κατασχέσεις στους λεγόμενους «μικρούς» οφειλέτες μέχρι να ανοίξει η ειδική εφαρμογή για την ένταξή τους στη ρύθμιση που θα τους επιτρέπει να πληρώσουν μέχρι και σε 100 δόσεις. 

Το «πάγωμα» των κατασχέσεων δεν αφορά όσους χρωστούν περισσότερα από 300.000€. Αντίθετα, στις περιπτώσεις αυτές συνήθως επιστρατεύονται κατασχέσεις ακινήτων, τις οποίες ωστόσο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ακυρώσουν μπαίνοντας στη ρύθμιση. 

Έτσι, ακόμη κι αν γίνει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων τώρα, μόλις τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση και ο οφειλέτης ξεκινήσει να πληρώνει, θα μπορεί να πάρει πίσω την περιουσία του. 

Το δίχτυ προστασίας αφορά 3.092.140 φορολογούμενους, που χρωστούν έως 20.000 ευρώ βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου.

 «Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους χωρίς το άγχος της κατάσχεσης», δηλώνει στην εφημερίδα τα «Νέα» η κ. Σαββαϊδου.

Η ειδική εφαρμογή για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο taxisnet αναμένεται να ανοίξει έως τις 15 Νοεμβρίου και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του έτους κρίνεται επαρκές για να ενταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων στη νέα ρύθμιση. 

Η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2015, αλλά ο «πάγος» στις κατασχέσεις θα «λιώσει» νωρίτερα, ίσως ως μέσο πίεσης για να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να μην απειληθεί η πορεία είσπραξης των δημοσίων εσόδων.