X

Νουί (ΕΚΤ): Η ισχύς των ελληνικών τραπεζών φάνηκε από τα stress tests

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουν πράγματι γίνει πολλά τα προηγούμενα χρόνια: αυξήσεις κεφαλαίου, ανασυγκρότηση του κλάδου, έγκριση και υλοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης» τονίζει στην Καθημερινή η κ. Νουί.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Σημαντική πρόοδο έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια, μέσω αυξήσεων κεφαλαίων, αναδιαρθρώσεων και ανασυγκρότησης, υποστηρίζει η Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, κυρία Ντανιέλ Νουί.

Η κ. Νουί χαρακτηρίζει δρακόντεια την άσκηση προσομείωσης ακραίων καταστάσεων, το γνωστό stress test, που δοκίμασε τις αντοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και τονίζει σε συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής, ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουν πράγματι γίνει πολλά τα προηγούμενα χρόνια: αυξήσεις κεφαλαίου, ανασυγκρότηση του κλάδου, έγκριση και υλοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης» και συνεχίζει λέγοντας ότι «αυτή την πρόοδο «αντανακλούν στην ουσία τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν». 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνολική αξιολόγηση που διενήργησε η ΕΚΤ κάλυψε 130 πιστωτικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη με σύνολο ενεργητικού 22,1 τρισ.€, το οποίο αποτελεί το 81,6% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών που υπάγονται στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. 

Το εγχείρημα ανέλαβαν η ΕΚΤ, μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, όλες οι αρμόδιες εθνικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Bank Authority - ΕΒΑ) και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες. Συνολικά συμμετείχαν περισσότερα από 6.000 άτομα. 

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα για τις ελληνικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ: «Τρία από τα τέσσερα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν μέρος στη συνολική αξιολόγηση δεν παρουσιάζουν υστέρηση κεφαλαίων με βάση την υπόθεση δυναμικού ισολογισμού και το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα στην ουσία δεν παρουσιάζει κεφαλαιακή υστέρηση».