X

«Ό,τι κι αν γίνει τα γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα»

Βέβαιος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην χώρα όπου ανήκουν εμφανίστηκε ο Ντέιβιντ Χιλ.

Ant1news



Τη βεβαιότητα του ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα θα επιστρέψουν σε κάθε περίπτωση στην Ελλάδα εξέφρασε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ.

«Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα από τότε που ξεκίνησε η Μελίνα Μερκούρη την εκστρατεία της», επισήμανε ο κ. Χιλ, μιλώντας στο ελληνικό πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας της Αυστραλίας SBS, και σημείωσε ότι «αν η Βρετανία επιμένει στην άρνησή της τότε η Ελλάδα έχει την επιλογή της προσφυγής στην δικαιοσύνη».

«Ό,τι και αν γίνει στο τέλος τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα», ήταν το μήνυμα που έστειλε και αναφέρθηκε στη διαδικασία. Όπως είπε, αποκόμισε την εντύπωση πως η Ελλάδα ελπίζει ότι η Βρετανία θα αποδεχθεί τη διαμεσολάβηση της ΟΥΝΕΣΚΟ. «Υπάρχει μια προθεσμία έξι μηνών. Αν πάλι αρνηθεί η Βρετανία, τότε υπάρχει η νομική οδός», σημείωσε σχετικά.

 «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Έλγιν έκλεψε τα Γλυπτά έστω και αν στη συνέχεια τα πούλησε στη Βρετανία και από εκεί έφθασαν στο Βρετανικό Μουσείο», επανέλαβε ο κ. Χιλ, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες επιτυχίας της χώρας μας αν προσφύγει στη δικαιοσύνη είναι 75%.

Όπως είπε, οι Βρετανοί δεν έχουν πλέον κανένα λόγο να κρατούν τους κλεμμένους θησαυρούς.  «Η Ακρόπολη συγκεντρώνει περισσότερους επισκέπτες από την γκαλερί Νταβίν όπου βρίσκονται τα κλεμμένα αριστουργήματα και το νέο μουσείο που είναι αριστούργημα είναι έτοιμο να τα υποδεχθεί», ανέφερε ο κ Χιλ. 

Ακόμη, προλόγισε και την ταινία «Πρόμαχος» που αναφέρεται στην επιστροφή των Γλυπτών και με την οποία έκλεισε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Αυστραλίας και απάντησε σε ερωτήσεις θεατών.