X

ΙΟΒΕ: Βελτίωση του οικονομικού κλίματος, άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Βασική αιτία η πεποίθηση ότι η οικονομία εισέρχεται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω την ύφεση και την αύξηση της ανεργίας.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Ανοδικά κινήθηκαν τόσο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος αυξήθηκε στις 102,2 μονάδες (με αντιστροφή της μείωσης σε 99,3 που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα), λόγω της βελτίωσης των προσδοκιών σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, πλην των Υπηρεσιών.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών "η επίδοση αυτή αντιστοιχεί σε σημαντικά υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, από την έναρξη της κρίσης. Η συνεχιζόμενη σταθεροποίηση του κλίματος μπορεί να συνδεθεί με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ύφεσης και την αντίστοιχη αντιστροφή της αύξησης της ανεργίας".

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η εικόνα του εν λόγω δείκτη "είναι συμβατή με την πεποίθηση ότι πλέον η οικονομία εισέρχεται θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και αντιστρέφεται η μείωση στην κατανάλωση".

Βάσει των ερευνητών του ΙΟΒΕ "η άνοδος του Οκτωβρίου προέρχεται από τη σχετική βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός των Υπηρεσιών, όπου κυριαρχεί η σταθερότητα. Σημαντική είναι και η ανάκαμψη από την πλευρά της ζήτησης, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να αναπληρώνει τη διόρθωση του προηγούμενου μήνα".