X

Ένα παραμύθι κατά της σεξουαλικής κακοποίησης για τυφλά παιδιά

Το παραμύθι με τίτλο «η Κίκο και το χέρι» μετέτρεψε σε γραφή Μπράιγ το πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ant1news

Σε γραφή Μπράιγ μετέτρεψε το πανεπιστήμιο Μακεδονίας παραμύθι κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών προκειμένου να μπορεί να διαβαστεί και από άτομα με προβλήματα όρασης καθώς, το ποσοστό των παιδιών με αναπηρίες που κακοποιούνται είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τετραπλάσιο.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρύτανης του Ιδρύματος, Αχιλλέας Ζαπράνης στο πλαίσιο ημερίδας ενημέρωσης που διοργάνωσε το μεσημέρι για τη δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε» - τίτλος που προήλθε από το γεγονός ότι, στατιστικά διαπιστώθηκε πως ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

 «Αφού ενημερωθήκαμε για τη δράση από την συντονίστρια της εκστρατείας στην Ελλάδα, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη, ο καθηγητής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής & Κοινωνικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και η υποψήφια διδάκτωρ, Μαριαλένα Μπαρούτη, μετέτρεψαν το παραμύθι της εκστρατείας, «Η Κίκο και το χέρι», σε γραφή Μπράιγ» ανέφερε ο κ.Ζαπράνης.

Ο κ. Παπδόπουλος είπε ότι «σε Μπράιγ είναι ακόμα και οι εικόνες του παραμυθιού ενώ στόχος μας είναι, να μεταφρασθεί σε Μπράιγ και για άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, τώρα που έχουμε δημιουργήσει τις μήτρες για τις εικόνες».

Σύμφωνα με την κ.Ράπτη, το πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι το πρώτο ΑΕΙ της χώρας που συμμετέχει στην ενεργό και οργανωμένη δράση κατά του φαινομένου που παρουσιάζει υψηλά ποσοστά στην Ελλάδα, επικαλούμενη στοιχεία που αναφέρουν ότι 16% των παιδιών έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

 

64 παρεμβάσεις από το «χαμόγελο του Παιδιού»

 

Παρέμβαση στην ημερίδα έκανε και η ψυχολόγος από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Ματίνα Γαβριήλογλου η οποία τόνισε χαρακτηριστικά ότι η οργάνωση, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2014, έκανε 64 επιτόπιες παρεμβάσεις πανελλαδικά για παιδιά δημοτικού ή μικρότερης ηλικίας που υφίστανται κακοποίηση.

Για «κατάσταση που έχει ξεφύγει» έκανε λόγο ο αστυνομικός και επί έξι χρόνια προϊστάμενος στο Τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος Θεσσαλονίκης, Αντώνης Παπαντωνίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη διακίνηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων μέσω διαδικτύου.

«Οι γονείς αδυνατούν να ελέγξουν τα παιδιά τους που «σερφάρουν» απροστάτευτα στο διαδίκτυο» εξήγησε, τονίζοντας ότι η υπηρεσία του, το συγκεκριμένο διάστημα που υπηρετούσε, είχε ασχοληθεί με 120 υποθέσεις διακίνησης παιδικής πορνογραφίας τις οποίες εξακρίβωσαν μετά από επισταμένες έρευνες αστυνομικών του Τμήματος.