X

«Μέρισμα» από το πλεόνασμα ζητάει η ΚΕΔΕ

Ως ανταποδοτικό όφελος για την συνεισφορά της στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Ant1news


Να διεκδικήσει… «μέρισμα» για την τοπική αυτοδιοίκηση από το πλεόνασμα, ως ανταποδοτικό όφελος για την συνεισφορά της στη δημοσιονομική εξυγίανση, προσανατολίζεται το νέο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. 

Το θέμα όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του, αναμένεται να τεθεί στις επικείμενες συναντήσεις με τους Χρήστο Σταικούρα και Αργύρη Ντινόπουλο. Ταυτόχρονα αναμένεται να ζητηθεί αύξηση της χρηματοδότησης, κυρίως για τους μικρούς και ορεινούς δήμους οι οποίοι δεν διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια. 

 Ακόμη θα υποβληθεί εκ νέου το αίτημα για τη δημιουργία ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τους δήμους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ με ενδιάμεσους φορείς διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ και τους δήμους. Στην κορυφή της ατζέντας των συναντήσεων θα βρεθεί και το ζήτημα της μεταφοράς πόρων, που να καλύπτουν χρηματοδοτικά το εύρος των αρμοδιοτήτων που δόθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κεντρική διοίκηση στο πλαίσιο του Καλλικράτη. 

 Επιπλέον η ΚΕΔΕ, θα ζητήσει τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο ύψος του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στα οικονομικά αιτήματα που θα τεθούν στους συναρμόδιους υπουργούς, περιλαμβάνεται και η επαναφορά του ποσοστού κατανομής εσόδων στους δήμους από το Πράσινο Ταμείο στο αρχικό 10% -από 2,5% που είναι σήμερα, ώστε αφενός να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες που υπέστησαν οι δήμοι μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και αφετέρου οι δαπάνες για την αποκατάσταση των φθορών που προκλήθηκαν μετά την κατάργηση των Σχολικών Φυλάκων. 

 Ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εισηγήθηκε να υπάρξει πρόβλεψη πιστώσεων στον προϋπολογισμό για προσλήψεις:

•           Ειδικών γραμματέων σε όλους τους δήμους,

•           Ειδικών συνεργατών και ειδικών συμβούλων σε αριθμό αντίστοιχο με αυτό των αντιδημάρχων και των ιδιαιτέρων γραμματέων,

αλλά και για την κάλυψη:

•           των εξόδων παράστασης όλων των αντιδημάρχων και

•           των εξόδων μετακίνησης των δημοτικών συμβούλων στους καλλικρατικούς δήμους. 

 Αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών των δήμων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητήσει την παράταση της διάταξης για συμψηφισμό χρεών με τους παρακρατηθέντες πόρους, πέραν του 2016, όταν και λήγει η απόδοσή τους.