X

Ο κάγκουρας, το γατόνι και ο μπαχαλάκιας: Το νέο λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών

Λέξεις που μπήκαν τα τελευταία χρόνια στο λεξιλόγιο των Ελλήνων περιλαμβάνει το νέο «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας» ενώ δίνει απαντήσεις και σε ερωτήματα τύπου «συγνώμη» ή «συγγνώμη»;

Ant1news

Τηλεμαϊντανός, μπότοξ, κάγκουρας, γατόνι, αεροκουρτίνα, ιντερνετάκιας και άλλες λέξεις που χρησιμοποιούμε όλοι λίγο έως πολύ τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνονται στο «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας» της Ακαδημίας Αθηνών

Το λεξικό στις 1.819 σελίδες του περιλαμβάνει τρία εκατομμύρια λέξεις-ψηφίδες και 75.000 λήμματα.

Στο λεξικό που είναι προϊόν δεκαετούς έρευνας, καταγράφονται νεολογισμοί της ελληνικής γλώσσας, σημειώνεται η διπλή ορθογραφία όπου υφίσταται ενώ χρησιμοποιούνται και παραδείγματα από διαλόγους της καθημερινότητας.

Μεταξύ των νεολογισμών που περιλαμβάνονται είναι ο «ιός Εμπολα», το «άμπερ αλέρτ», ο «τηλεμαϊντανός», η «αεροκουρτίνα», το «μπότοξ» και τα «γενόσημα»  αλλά και φράσεις της αργκό, όπως «κάγκουρας», «ιντερνετάκιας», «μπαχαλάκιας» και «μπουζουκλερί».


Στο λεξικό καθιερώνεται και η διπλή ορθογραφία που συναντάται σε περίπου 500 λέξεις όπως (αβγό ή αυγό; εταιρεία ή εταιρία; συγγνώμη ή συγνώμη;) ενώ καταγράφονται και φράσεις που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν λάθος, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως, όπως «αποτίει φόρο τιμής» ή «αποτίνει φόρο τιμής», «οι ασκοί του Αιόλου» ή «ο ασκός του Αιόλου». 

Το λεξικό καταγράφει και τον ακριβή υφολογικό προσδιορισμό των λέξεων και των εκφράσεων μέσα από 30 κριτήρια. Για παράδειγμα η λέξη «γατόνι» κατηγοριοποιείται ως αργκό, η φράση «εκπάγλου καλλονή» ως αρχαιοπρεπής, ο όρος «κοινοτυπία» ως εσφαλμένος αντί του σωστού «κοινοτοπία» και η λέξη «μπουζουκλερί» ως χιουμοριστική.

Η υλοποίηση του λεξικού κόστισε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ενώ ή τιμή του ανέρχεται σε 48 ευρώ.