X

Αμφίπολη: Καλωδιώνεται ο τύμβος Καστά

Με ηλεκτρόδια θα συνεχιστεί η έρευνα στο τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη.

Ant1news

Ο διευθυντής του τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  Γρηγόρης Τσόκας, διαβεβαίωσε στην εφημερίδα Έθνος, ότι υπάρχει ενδιαφέρον για να συνεχίσει τις έρευνες στον τύμβο Καστά, με τη μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να καλωδιαθεί το έδαφος και με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας να δώσει εικόνες από το εσωτερικό του λόφου Καστά, μέσα σε διάστημα 7 έως δέκα ημερών από την τοποθέτησή του.

Ο καθηγητής διαβεβαίωσε την επικοινωνία που είχε με την κ. Μενδώνη, η οποία ζήτησε να πληροφορηθεί αν το εργαστήριο μπορεί να αναλάβει το έργο.

Το προσωπικό του εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, με διευθυντή τον κ. Τσόκο - ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής  του ΥΠΕΚΑ, για τους διαγωνισμούς παραχώρησης οικοπέδων και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια – έχει επινοήσει έναν αλγόριθμο τα στοιχεία του οποίου βοηθούν στην τρισδιάστατη απεικόνιση του υπεδάφους.

Η μέθοδος περιλαμβάνει την τμηματική καλωδίωση του εδάφους και την εισαγωγή ρεύματος στη γη με τη βοήθεια ηλεκτροδίων. Στο επόμενο στάδιο γίνεται μέτρηση της διαφοράς δυναμικού και της κατανομής της αντίστασης.

Οι μέθοδοι γεωφυσικής δημοσκόπησης εφαρμόζονται ευρέως σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο διεθνές περιβάλλον. Το εργαστήριο του κ. Τσόκου έχει υπάρξει πρωτοπόρο στις έρευνες αυτές, με τον ίδιο τον καθηγητή να έχει συνεργαστεί και με τον Μανόλη Ανδρόνικο, για τον εντοπισμό του ιερού της Εύκλειας. Από τότε έχουν γίνει περίπου 300 γεωφυσικές δημοσκόπησης σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ρωσίας, κτλ.  

Όπως αναφέρει ο κ.Τσόκος, όσο μεγαλύτερα είναι τα αρχαία αρχιτεκτονικά υπολείμματα, μέσα στο υπέδαφος, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η μέθοδος της απεικόνισης.