X

Έκτακτη χρηματοδότηση 900.000 ευρώ για έργα στους πλημμυροπαθείς δήμους

Θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων λειτουργικής αποκατάστασης στις υποδομές.

Ant1news


Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Προθεσμία έως αύριο Τέταρτη, έχουν οι δήμοι που επλήγησαν από τη θεομηνία της 24ης Οκτωβρίου, να στείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών αίτημα χρηματοδότησης των έργων λειτουργικής αποκατάστασης στις υποδομές που υπέστησαν φθορές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πλημμύρες.

Πηγές του υπουργείου, υπογράμμιζαν στον ant1news, ότι για τα συγκεκριμένα έργα έχει εξασφαλιστεί με την έγκριση του υπουργείου οικονομικών, κονδύλι 900.000 ευρώ το οποίο θα κατανεμηθεί στους φορείς της αυτοδιοίκησης ανάλογα με το αριθμό και το βαθμό των ζημιών. Συγκεκριμένα η χρηματοδότηση θα αφορά:

  • Στην αντιμετώπιση των βλαβών σε υποδομές (π.χ. πεζοδρόμια)
  • Στην άντληση υδάτων
  • Στον καθαρισμό φρεατίων

Εκτός από το εκτιμώμενο κόστος, τα αιτήματα θα πρέπει να συνοδεύονται και από τα σχετικά παραστατικά ή τα άλλα δικαιολογητικά που να το πιστοποιούν. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προβλέπει ότι μικτά κλιμάκια τεχνικών εμπειρογνωμόνων του υπουργείου εσωτερικών και της περιφέρειας θα εγκρίνουν, μετά από επιτόπιο έλεγχων, θα γνωμοδοτούν για την έγκριση των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί ή θα γίνουν. 

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της αντιμετώπισης των ζημιών στα επικίνδυνα τμήματα της Εσχατιάς και του Κηφισού, βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου με την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί αύριο σύσκεψη, στην οποία - λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων της κας Δούρου - θα παραστούν οι επικεφαλής των εκτελεστικών υπηρεσιών της περιφέρειας, προκειμένου να καταρτιστεί το σχέδιο δράσης για την επιδιόρθωση των βλαβών στα πρανή και στα στηθαία, τα οποία ακόμη και με μια μικρή νεροποντή, θα διευκολύνουν την υπερχείλιση των ρεμάτων.