X

Μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 600.000 αγρότες θα λάβουν 3 δισ. ευρώ

Η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης, ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ πιστώνεται στους λογαριασμούς 600.000 δικαιούχων, την ερχόμενη Τρίτη 11 Νοεμβρίου.

Ant1news


Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Έως τα τέλη του χρόνου, σε αγρότες και κτηνοτρόφους αναμένεται να καταβληθούν επιπλέον 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία αντιστοιχούν:

  • 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξόφληση της  ενιαίας ενίσχυσης και
  • 800 εκατομμύρια για επιστροφές ΕΦΚ πετρελαίου  κίνησης και ΦΠΑ, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ καθώς επίσης πληρωμές βιολογικής  γεωργίας.

Παρότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου θα πληρωθούν συνολικά 3 δισεκατομμύρια ευρώ, επικρατεί αναβρασμός στον αγροτικό κόσμο σχετικά με τα διακινούμενα σενάρια για φορολόγηση της ενιαίας ενίσχυσης αλλά και των υπόλοιπων επιδοτήσεων. 

Ο υπουργός Αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης,  Πάρις Κουκουλόπουλος, διέψευσε κατηγορηματικά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, δηλώνοντας σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη: «Οι αγρότες θα φορολογούνται με 13% ανεξαρτήτως τεκμαρτού. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να φορολογηθεί η ενιαία ενίσχυση όπως ειπώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε.

Από την άλλη όμως, δεκάδες χιλιάδες αγρότες, θα παρασυρθούν από την δίνη των υποχρεωτικών συμψηφισμών, των χρεών τους προς των ΟΓΑ με τα ποσά που θα τους επιστραφούν για τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ.