X

Ο 16χρονος φύλακας της Αμφίπολης

Ένα 16χρονο αγόρι έχει γίνει ο φύλακας της Αμφίπολης τις τελευταίες εβδομάδες.

Ant1news

Ο μαθητής της Β Λυκείου, Θανάσης Μπακάλης, έχει μεγαλώσει στην περιοχή της Αμφίπολης. Όταν ήταν μικρός έπαιζε στο λόφο Καστά και όπως δήλωσε στο Πρωινό ΑΝΤ1, «ήξεραν ότι κάτι σημαντικό ήταν από κάτω».

Τώρα, μαζί με τους συμμαθητές του έχουν αναλάβει εθελοντικά τον καθαρισμό του χώρου.

Το όνειρο του Θανάση είναι να γίνει δημοσιογράφος. Τώρα, που οι δημοσιογράφοι συρρέουν στο σημείο για να καλύψουν το θέμα της ανασκαφής, ο μαθητής έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τους παρακολουθεί να δει από κοντά τον τρόπο που δουλεύουν.

Ο μικρός έχει δύο όνειρα. Το ένα είναι «να γίνει γνωστός ο τόπος του» όπως λέει στο Πρωινό ΑΝΤ1 και το δεύτερο να παρακολουθήσει μία ενημέρωση για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη.

Η εκπρόσωπος Τύπου του τάφου, Άννα Παναγιωταρέα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον 16χρονο, μέσω της εκπομπής, τον κάλεσε να παρακολουθήσει την ενημέρωση και μάλιστα μετά την ολοκλήρωσή της να της απευθύνει προσωπικά ερωτήσεις.

Μετά την έκφραση μάλιστα της επιθυμίας του να γίνει δημοσιογράφος, τον κάλεσε να παρακολουθήσει και τα μαθήματά της στο πανεπιστήμιο.

Στο επίπεδο των ανασκαφών, ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο BHMA Fm,  δήλωσε:

«Συνεχίζεται η ανασκαφή στο τέταρτο όρυγμα και έχουμε προχωρήσει μόλις σε βάθος 25 μέτρων, αφού η διάμετρος είναι εκατοντάδες μέτρα. Ενδείξεις θα έχουμε μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα του ορύγματος. Από εκεί και πέρα, ο υπόλοιπος τύμβος δεν έχει εξερευνηθεί, αλλά θα έχουμε μια συνολική εικόνα όλων των χώρων. Πριν το μωσαϊκό και τις Καρυάτιδες και την τέχνη των μαρμάρων, ποιος είχε προεξοφλήσει όλα αυτά; Συνεπώς, μην προεξοφλούμε τίποτε. Όπως είναι τώρα το μνημείο, η εικόνα του και η αξία του, το καθιστούν μοναδικό. Μην περιμένουμε μια κλιμάκωση που ενδεχομένως δεν επαληθεύτηκε».