X

Δύο μεγάλες Τουριστικές επενδύσεις 700 εκ. € «ξεμπλόκαραν» 1.800 νέες θέσεις εργασίας

Εγκρίθηκαν τα δύο πρώτα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων. Κατατάσονται στην κατηγορία Fast Track.

Ant1news


Του Νίκου Ρογκάκου 

Άνοιξε ο δρόμος για τις δύο πρώτες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην χώρα, αφού εγκρίθηκαν τα δύο πρώτα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, που κατατάσσονται στην κατηγορία Fast Track. 

Ειδικότερα, πρόκειται για τα επενδυτικά σχέδια: ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ και Kilada Hills, όπου θα δημιουργηθούν άμεσα 1.800 νέες θέσεις εργασίας την ώρα που τα συνολικά επενδυτικά σχέδια είναι ύψους 700.000.000 € 

Πέντε χρόνια μετά τη λειτουργία του Fast track και δέκα μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων, τον δρόμο της υλοποίησης παίρνουν οι πρώτες δύο επενδύσεις, που προωθούνται με ενιαία αδειοδοτική διαδικασία (ΕΣΧΑΣΕ). 

Είναι δύο τουριστικές επενδύσεις, η μία στην Κρήτη και η άλλη στην Πελοπόννησο, όμως το επόμενο βήμα είναι να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα, για να ξεκινήσει η υλοποίηση των επενδύσεων και να μπουν οι «μπουλντόζες» μέσα σε 6-9 μήνες. 

Το σχέδιο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ 

H επένδυση ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ αφορά την τουριστική ανάπτυξη σε έκταση 25.000 στρεμμάτων στη θέση «Χερσόνησος Σίδερο» του Νομού Λασιθίου. Το project προβλέπει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών και βοηθητικών υποδομών. 

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκ. ευρώ και φορέας της επένδυσης είναι η Βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του ομίλου Minoan Group Plc ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η επένδυση αναμένεται να επιφέρει σημαντικές θετικές επιδράσεις στην κοινωνία και την οικονομία, τόσο σε τοπικό όσο και σε Εθνικό επίπεδο. 

Αναμένεται να δημιουργηθούν 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας. Επίσης , θα συμβάλλει και στην παράταση της τουριστικής περιόδου της περιοχής καθώς το τουριστικό θέρετρο θα λειτουργεί σε 12μηνη βάση. 

Το σχέδιο Kilada Hills 

Η επένδυση Kilada Hills θα αναπτυχθεί στην περιοχή Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας του νομού Αργολίδας σε έκταση 2.000 στρεμμάτων.

Το θέρετρο KILADA HILLS θα λειτουργεί σε ετήσια βάση, θα δημιουργήσει 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του καθώς και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο. 

Επιπρόσθετα η επένδυση αναμένεται να προκαλέσει την δημιουργία δορυφορικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στην περιοχή, να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, να αποφέρει εισροή συναλλάγματος και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και της περιοχής με την ανάδειξη της ως τουριστικού προορισμού ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 418 εκατ. ευρώ. 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσε: «Με τον Επενδυτικό Νόμο 4146 που ψηφίσαμε πέρυσι στη Βουλή κάναμε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή, δημιουργώντας την Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή η οποία εκδίδει τις άδειες δόμησης, εγκατάστασης και λειτουργίας για μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις. Λειτουργώντας από κοινού, με τον νέο ενιαίο φορέα εξωστρέφειας «ENTERPRISE GREECE», ο οποίος είναι αρμόδιος για την προσέλκυση επενδύσεων και την ένταξη στην διαδικασία Fast Track, αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σύστημα και μια επανάσταση σκέψης για την Δημόσια Διοίκηση. 

Με αυτό τον τρόπο συμβάλλαμε καθοριστικά στην άρση των εμποδίων και των αντικινήτρων για τους επενδυτές συγκεντρώνοντας σ' ένα σημείο την αδειοδοτική διαδικασία. Δημιουργήθηκε επίσης ο θεσμός των ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων), Προεδρικά Διατάγματα που καθορίζουν τον χωροταξικό προσδιορισμό, την επενδυτική ταυτότητα, την χρήση γης και την χωροθέτηση των στρατηγικών επενδύσεων. Το επόμενο στάδιο είναι η κατάθεση στη Βουλή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου για την περίοδο 2014-2020, κατάθεση η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους.»

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Στέφανος Ησαΐας δήλωσε ότι οι δύο επενδύσεις θα αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα δημιουργήσουν αθροιστικά περί τις 1.800 μόνιμες θέσεις εργασίας και ότι είναι σημαντικό πως ο συνολικός προϋπολογισμός αφορά κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό. "Η έκδοση των δύο αυτών πρώτων Προεδρικών Διαταγμάτων θα δώσει την απαραίτητη ώθηση σε μία σειρά στρατηγικών αναπτύξεων που βρίσκονται στον προθάλαμο της διαδικασίας στο ENTERPRISE GREECE". "Προφανώς, θαύματα δε γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Η βελτίωση των συνθηκών της επιχειρηματικότητας απαιτεί διαρκή, συστηματική προσπάθεια» υπογράμμισε ο ίδιος.