X

Σόιμπλε: πρώτα οι μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν και μετά η «συμφωνία» για την επόμενη ημέρα

Καμπανάκι και από τον Γερμανό Υπ. Οικονομικών για την αργοπορία υλοποίησης δεσμεύσεων, που κρατούν «ανοιχτή» την αξιολόγηση από την τρόικα.

Ant1news

Να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί, αλλά η υλοποίηση τους καθυστερεί, κάλεσε την Ελλάδα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας και αυτός, όπως ο Πρόεδρος του Eurogroup και ο νέος Επίτροπος Οικονομικών, ότι αν δεν προχωρήσουν αυτές, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα.

Υπενθύμισε ότι αυτή είναι η βασικότερη προϋπόθεση, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για τους όρους της «επόμενης ημέρας από την Μνημόνιο» για την Ελλάδα, για την οποία εξέφρασαν στο Eurogroup της Πέμπτης οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν την σθεναρή πρόθεση τους να στηρίξουν ενεργά.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεσήμανε ότι η υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων είναι αυτή που ανοίγει και την πόρτα για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, «γι' αυτό απευθύναμε όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα», τόνισε.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «δεν είμαστε ακόμη στο σημείο να έχει εξαλειφθεί ενδεχόμενος κίνδυνος».

«Σύμφωνο» βρίσκουν το οικονομικό επιτελείο οι απόψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς όπως τονίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του «πρώτα θα κλείσει η αξιολόγηση και έπειτα θα κλείσει η συμφωνία για την επόμενη ημέρα», επισημαίνοντας ότι «συζητάμε για την επόμενη μέρα και το γεγονός ότι συζητάμε είναι ένα βήμα μπροστά. Δεν λέμε ότι είναι μία συζήτηση χωρίς προβλήματα, χωρίς αναταράξεις. Και οι άλλοι έχουν τις θέσεις τους».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον «ΣΚΑΙ» ότι «ο καθένας απευθύνεται σε όλα τα ακροατήρια με τα οποία συνομιλεί, όμως αυτό που λέμε όλοι είναι να τελειώσει η διαπραγμάτευση και να πάμε στο επόμενο βήμα».

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε αμμίζοντας ότι «το πιο μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν έγιναν οι μεταρρυθμίσεις από το 2010 και επιμείναμε μόνο σε δημοσιονομικές προσαρμογές» ενώ τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων από εδώ και πέρα και να συνοδευτούν από φορολογικές ελαφρύνσεις».