X

Είκοσι χρόνια Χαμόγελο του Παιδιού

Το «Χαμόγελο του Παιδιού»-ένας από τους μεγαλύτερους εθελοντικούς οργανισμούς της χώρας μας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που μεριμνά για τη φροντίδα των παιδιών με στόχο να εξασφαλίσει τη σωματική-πνευματική και ψυχική ισορροπία τους- συμπλήρωσε 20 χρόνια δράσης.

Ant1news

Της Χριστίνας Παπαδημητροπούλου

Ήταν σαν σήμερα 20 χρόνια πριν, όταν ο μικρός Ανδρέας έδινε το σύνθημα για τη δημιουργία του οργανισμού, με μια ζωγραφιά στο ημερολόγιο του. Το 10χρονο αγόρι, παρά το δικό του σοβαρό πρόβλημα υγείας, άνοιξε την αγκαλιά του για τα παιδιά όλου του κόσμου. Δεν ήθελε κανένα να στερείται βασικών αγαθών, να κακοποιείται, να ζει σε άθλιες συνθήκες. Ήθελε το καθένα μικρό αγγελούδι να βρίσκεται στο δικό του παραμυθένιο κόσμο, όπως ακριβώς αξίζει σε όλες τις αθώες γλυκές ψυχές.

«Όλοι ξέρουμε συζητάμε για κάτι παιδιά στους δρόμους που τους λείπει το χαμόγελο. Τους λείπει το χαμόγελο γιατί δεν έχουν λεφτά δεν έχουν παιχνίδια και δεν έχουν φαί και μερικά δεν έχουν καν γονείς. Σκεφτείτε λοιπόν και αφήστε τα λόγια ας ενωθούμε και ας δώσουμε ότι μπορούμε στα φτωχά αλβανάκια άσπρα και μαύρα όλα παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο. Αυτός ο Σύλλογος θα λέγεται Το Χαμόγελο του Παιδιού. Ελάτε λοιπόν να βοηθήσουμε αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε.» -ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η τελευταία φράση του Ανδρέα «Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε» έγινε το εφαλτήριο για 1.100 παιδιά που έτρεξαν σήμερα στον 32ο Μαραθώνιο, σε αγώνα δρόμου 1.200 μέτρων με εκκίνηση το Σύνταγμα και τερματισμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Συνολικά στον Μαραθώνιο έτρεξαν περισσότεροι από 5.000 λιλιπούτειοι δρομείς. Μικροί κύριοι και μικρές κυρίες από 7 διαφορετικούς δήμους θα τρέξουν στους παιδικούς αγώνες κατά μήκος της Μαραθώνιας Διαδρομής και θα υποδεχτούν τους χιλιάδες δρομείς.  Ακόμη, 250 παιδιά θα λάβουν μέρος με την ομάδα των Special Olympics.

Το μήνυμα του μικρού Ανδρέα έχει βρει τους αποδέκτες του όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα ο ιερός σκοπός της προστασίας των παιδιών έχει γίνει σκοπός και πράξη για πάρα πολλούς συνανθρώπους μας.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού»  διατηρεί, μεταξύ άλλων, 14 σπίτια φιλοξενίας παιδιών, 4 σπίτια για παιδιά με ογκολογικά προβλήματα, παράγει έργο με ουσία μέσα από την «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056», ενώ αποτελεί μέλος της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000».