X

Τερμάτισε πρώτος στον 32ο Μαραθώνιο ο Φέλιξ Γκάντι

Έσπασε κατά μόλις 19 δευτερόλεπτα το ρεκόρ του 2004 του ΣΤέφανο Μπαλτίνι.

Ant1news

Ο Φέλιξ Γκάντι τερμάτισε πρώτος στον 32ο Μαραθώνιο διανύοντας την αυθεντική διαδρομή του Μαραθωνίου σε χρόνο 2:10:36, κάνοντας ρεκόρ αγώνα και ενθουσιάζοντας τους χιλιάδες θεατές που τον χειροκρότησαν καθώς περνούσε την γραμμή του τερματισμού στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ο Κενυάτης δρομέας έσπασε κατά μόλις 19 δευτερόλεπτα το ρεκόρ που κατείχε απο το 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Ιταλός Στέφανο Μπαλτίνι, ο οποίος πήρε τότε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο  2:10:55.

Ο Γκάντι οδηγούσε την κούρσα σε όλη την διαδρομή και κατόρθωσε να κόψει πρώτος το νήμα αυξάνοντας τον ρυθμό του στο τελευταίο κομμάτι του Μαραθωνίου, απο την περιοχή των Ιλισίων κι έπειτα, κίνηση τακτικής χάρη στην οποία τελικώς έκοψε πρώτος το νήμα, προηγούμενος κατά μερικά δευτερόλεπτα του Ρέιμον Μπετ που τον ακολουθούσε κατά πόδας.

Πρώτος Έλληνας Μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε στην κλασσική διαδρομή ήταν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο Χριστόφορος Μερούσης απο την Χίο, ο οποίος έκανε χρόνο 2 ώρες και 25 λεπτά.

Στις γυναίκες, η Ναόμι Μάγιο, επίσης από την Κένυα, τερμάτισε πρώτη με χρόνο 2:41:05.

Απο τις Ελληνίδες, την πρωτιά κέρδισε η Σοφία Ρήγα, απο την Πάτρα, που ολοκλήρωσε την προσπάθεια της σε 2:45:36. δευτερόλεπτά. Ακολούθησε η Μάγδα Γαζέα απο την Ζάκυνθο σε 2:47:27.

Συνολικά στον μαραθώνιο και στις υπόλοιπες αποστάσεις έτρεξαν περίπου 35.000, οι οποίοι κατέληξαν στο κέντρο της Αθήνας εκκινώνντας απο διαφορετικά σημεία.

Περίπου 8.500 δρομείς ξεκίνησαν για την αυθεντική διαδρομή των 42.195 μέτρων από τον Τύμβο του Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Χιλιάδες άλλοι δρομείς ολοκλήρωσαν νωρίτερα το πρωί τις μικρότερες διαδρομές, όπως ο Αγώνας Δρόμου των 5 χλμ., ο Αγώνας Δρόμου των 10 χλμ., το Δυναμικό Βάδισμα, ο Αγώνας Παίδων και τα 1.200 μ. Special Olympics.

Όσοι αλλοδαποί δρομείς, διένυσαν την συνολική απόσταση σε χρόνο ως 2 ώρες και 20 λεπτά (άνδρες) ή 2 ώρες και 50 λεπτά (γυναίκες), θ αλάβουν βραβεία ύψους 16.000 ευρώ συνολικά για τους πρώτους 5 αλλοδαπούς άνδρες και 11.000 ευρώ για τις πρώτες 5 αλλοδαπές γυναίκες. Ο πρώτος αλλοδαπός Μαραθωνοδρόμος θα λάβει 7.000 ευρώ και η πρώτη αλλοδαπή Μαραθωνοδρόμος θα λάβει 5.000 ευρώ.

Για τους πρώτους 6 Έλληνες Μαραθωνοδρόμους που θα διανύσουν την απόσταση το ανώτερο σε δυόμιση ώρες και για τις πρώτες 6 Ελληνίδες που θα διανύσουν την απόσταση το ανώτερο σε 3 ώρες τα βραβεία ανέρχονται σε 9.000 ευρώ αντίστοιχα για κάθε φύλο. Ο πρώτος Έλληνας και η πρώτη Ελληνίδα θα λάβουν από 5.000 ευρώ.

Ο Μαραθώνιος της Αθήνας συγκαταλέγεται στη λίστα με τους 10 καλύτερους αγώνες του κόσμου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου.

Βράβευση Μαραθωνοδρόμου από τον ΟΠΑΠ

Η ΟΠΑΠ Α.Ε. Μέγας Χορηγός του 32ου Μαραθωνίου της Αθήνας, βράβευσε την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014 ως καλύτερη γυναίκα Μαραθωνοδρόμο για το 2014 την Κενυάτισσα δρομέα Florence Kiplagat, στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Ένωση Διεθνών Μαραθωνίων και Δρόμων Μεγάλων Αποστάσεων (AIMS) στην Αθήνα.

 «Όλοι γνωρίζουμε ότι το Μαραθώνιο Κίνημα έχει αποκτήσει μεγάλη ανάπτυξη, ξεπερνώντας τα στενά αθλητικά όρια του αγωνίσματος.  Μαραθώνιοι διεξάγονται και μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου. «Αυθεντικός» μαραθώνιος όμως είναι ένας. Αυτός που ξεκινάει από τον Μαραθώνα και τερματίζει στο Καλλιμάρμαρο της Αθήνας» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ομίλου, Σπύρος Φωκάς κατά τη βράβευση της αθλήτριας.