X

Βενιζέλος: Ενήμερος ο Νίκος Αναστασιάδης για το Συμβούλιο με την Τουρκία

Μετά το Κάιρο αποφασίσθηκε το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος Τουρκίας. Ενήμερος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Το θέμα συζητήθηκε και σε τηλεφωνική συνομιλία Σαμαρά- Νταβούτογλου.

Ant1news



Του Γιώργου Βλαβιανού

Η απόφαση για τη σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία στις 5 και 6 Δεκεμβρίου οριστικοποιήθηκε μετά την τριμερή συνάντηση του Καΐρου, ενώ είχε συζητηθεί και σε τηλεφωνική συνομιλία των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Αχμέτ Νταβούτογλου. Αυτό δήλωσε μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αυτό συζητήθηκε μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών τηλεφωνικά, αποφασίσθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο και το πρώτο θέμα το οποίο θα τεθεί είναι βεβαίως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ο σεβασμός της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών η απόφαση ελήφθη και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ο Κύπριος πρόεδρος πάντως τόνισε ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες δεν πρόκειται να αρχίσουν παρά μόνον αν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα.

Ο κ, Βενιζελος τόνισε ότι το ΕΣΕΠ ολοκληρώθηκε σε συναινετικό κλίμα, γεγονός που είναι καλός οιωνός, καθώς διανύουμε περίοδο προκλήσεων. Όπως είπε συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα με έμφαση την τριμερή του Καΐρου και τα ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών.



Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος από τη ΝΔ δήλωσε ότι η προβατική συμπεριφορά της Τουρκίας παράγει εντάσεις στην περιοχή και ότι γι' αυτό είναι απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα στην Αθήνα.



Η κ. Νάντια Βαλαβάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι το κόμμα της στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και γι' αυτό υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας.

Από τους ΑΝΕΛ, ο κ. Τέρενς Κουίκ τόνισε  ότι τα σοβαρά θέματα της εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να συζητώνται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων καθώς υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες.



«Με την ευκαιρία της σύγκλησης του "Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής", το οποίο "νομιμοποιεί" τις επιζήμιες για το λαό κυβερνητικές αποφάσεις και στηρίζει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το ΚΚΕ σημειώνει ότι οι εξελίξεις στην περιοχή μας "μυρίζουν μπαρούτι"», αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του, καθώς δεν συμμετείχε στο ΕΣΕΠ, και ζητά «αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει επί όλων των διεθνών εξελίξεων τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης της Βουλής.