X

Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία για τους ένστολους

Προβλέπει την επιστροφή του 50% της περικοπής των αποδοχών τους απο την 1η Ιουλίου 2014 και την καταβολή αναδρομικών απο τον Αύγουστο του 2012.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Σήμερα κατατέθηκε τελικώς στην Βουλή η τροπολογία στην οποία προβλέπεται η αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων και των δικαστικών.

Σε αυτήν αναφέρεται ότι δεν είναι δυνατόν να δοθούν όλα τα αναδρομικά των ενστόλων και των δικαστικών, αφού το συνολικό ποσό θα έφθανε τουλάχιστον τα 829 εκατομμύρια ευρώ και έτσι αποφσίσθηκε να δοθεί το 50%.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με την τροπολογία, θα ετίθεντο σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας, οι οποίοι «επιτυγχάνονται απολύτως οριακά» και θα «δημιουργούσε την ανάγκη επιβολής μόνιμων ισοδύναμων μέτρων».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η τροπολογία ορίζει την επιστροφή στους ένστολους, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, του 50% της περικοπής που έχουν υποστεί από τον Αύγουστο του 2012 καθώς και την  απόδοση, σε 36 μηνιαίες δόσεις, αναδρομικών από την εν λόγω ημερομηνία, κατ΄ εφαρμογή και της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Προωθείται η εξόφληση του 50% των αναδρομικών οφειλών από 01/08/2012 έως 30/06/2014 σε βάθος τριετίας και σε 36 μηνιαίες δόσεις, με συνολικό ποσό 414,7 εκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του 2017. Η αρχή θα γίνει τον Ιανουάριο του 2015 και κάθε χρόνο θα δίνονται για αυτά τα αναδρομικά 138,2 εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τις διαφορές σε αποδοχές και συντάξεις για το διάστημα από την 1η Ιουλίου 2014, οπότε ημερολογιακά ξεκινά η "αύξηση" των αποδοχών έως το τέλος του 2014 θα χορηγηθεί στους ένστολους ποσό 91,4 εκατομμυρίων ευρώ, εφάπαξ όπως αναμένεται στις 27 Νοεμβρίου, οπότε και καταβάλλονται οι μισθοί του Δεκεμβρίου.

Αντίστοιχα, στους δικαστικούς λειτουργούς η καταβολή των διαφορών στις αποδοχές πιστώνεται ήδη από την 1η Ιουλίου, μέσω της αναπροσαρμογής των μισθών και συντάξεων και έως το τέλος του 2014 θα έχει καταβληθεί το ποσό των 34,8 εκατομμυρίων ευρώ. 

Την τροπολογία, η οποία ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπογράφουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Διαβάστε όλην την τροπολογία ΕΔΩ