X

Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ένστολοι και οι δικαστικοί

Πλήρης η αποκατάσταση αποδοχών των δικαστικών ήδη απο τον Ιούλιο, όμως μειώνονται στο 50% τα αναδρομικά τους, για να συμβαδίζουν με αυτά των ένστολων.

Ant1news

Την Τετάρτη αναμένεται η συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας για τον «επανακαθορισμό μηνιαίων αποδοχών και συντάξεων των στρατιωτικών των Ένοπλων Δυνάμεων και του ένστολου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και τακτοποίηση μισθολογικών και συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων που αφορούν στους δικαστές». 

Τι ορίζει η τροπολογία

Η τροπολογία ορίζει την επιστροφή, απο 1ης Ιουλίου 2014, στις αποδοχές των ένστολων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, του 50% της περικοπής που έχουν υποστεί από τον Αύγουστο του 2012.

Οι ένστολοι θα δουν "αυξήσεις" στις μηνιαίες αποδοχές τους, αναλόγως βαθμού και ύψους περικοπών, που ξεκινούν απο τα 4 ευρώ και φθάνουν τα 232 ευρώ ανά μήνα.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, αυτό θα συμβεί διότι, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας δεν καθιστούν εφικτή την καταβολή όλου του ποσού των αναδρομικών. Κάτι τέτοιο, επισημαίνεται στην τροπολογία, θα επιβάρυνε σημαντικά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2014 και θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων του 2015, αφού το συνολικό κόστος από την πλήρη κάλυψη των αναδρομικών θα έφτανε τα 829,4 εκατομμύρια ευρώ.

Για τους τελευταίους έξι μήνες το ποσό θα δοθεί "μαζεμένο" στις 27 Νοεμβρίου (οπότε πληρώνονται τον Δεκέμβριο) στους εν ενεργεία και στις 22 Δεκεμβρίου στους εν απσοτρατεία.

Σε 36 μηνιαίες δόσεις, με πρώτη αυτή που αφορά τον μισθό του Ιανουαρίου 2015, θα επιστραφούν αναδρομικά, κατ΄ εφαρμογή και της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα ποσά που αφορούν το διάστημα Αυγούστου 2012-Ιουνίου 2014.

Αντίστοιχα, στους δικαστικούς λειτουργούς η καταβολή των διαφορών στις αποδοχές πιστώνεται ήδη από την 1η Ιουλίου 2014, μέσω της πλήρους επαναφοράς των αποδοχών τους στα προ εκείνης της περικοπής επίπεδα.

Ωστόσο, όπως ρητά ορίζεται στην τροπολογία, για "λόγους δημοσιονομικών αντοχών", αλλά προφανώς και επικοινωνιακής τακτικής ως προς την ισότητα της εντιμετώπισης των περιπτώσεων, τα αναδρομικά των δικαστικών επίσης θα αναλογούν στο 50% της περικοπής που υπέστησαν, ώστε να συμβαδίζουν με αυτά των ένστολων.