X

"Στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο η τρόικα, αν..."

Το Σαββατοκύριακο η τρόικα στην Αθήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το μήνυμα από πηγή των Βρυξελλών.

Ant1news



Τις αμέσως επόμενες ημέρες και πιθανώς εντός του Σαββατοκύριακου - καλώς εχόντων των πραγμάτων- αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένουν μέσα στην εβδομάδα τις απαντήσεις των ελληνικών αρχών σε σειρά ζητημάτων και κατόπιν οι επικεφαλής της τρόικας προτίθενται να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η πηγή αυτή επισήμανε τη σημασία να κλείσει θετικά η εν λόγω αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους και επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρέπει να επισπεύσει τις προσπάθειές της, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση χρόνου, καθώς μέχρι το τέλος του έτους απομένουν μόνο δύο συνεδριάσεις του Eurogroup, μία στα τέλη Νοεμβρίου και η καθοριστική στις 8 Δεκεμβρίου. Ακόμη, σημείωσε ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια.

«Αν δεν είναι φιλόδοξη η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης θα είναι αρκετά δύσκολο να πεισθούν κάποια κράτη-μέλη για συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Αναφερόμενος στα «ανοιχτά» ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «σχετική ελαστικότητα» από τα κράτη-μελη, αλλά «περιορισμένη». Θα μπορούσε να υπάρξει, υπό την έννοια ότι η εφαρμογή ορισμένων θεμάτων μπορεί να μεταφερθεί στο 2015, διευκρίνισε, τονίζοντας ότι η τρόικα κατανοεί εν μέρει πως δεν μπορούν να γίνουν τα πάντα μέσα σε τρεις εβδομάδες. Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα.

Ακόμη, ο ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η τρόικα δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη από το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, δεδομένου ότι εκτιμά πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό και στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε πως το όποιο δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού θα αυξήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015.

Πάντως, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών επισήμανε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει λυθεί και το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Απαιτείται περαιτέρω πρόοδος για την επιστροφή της τρόικας, λέει η Κομισιόν

Μήνυμα ότι χρειάζεται επιπλέον πρόοδος προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα έστειλε την ίδια ώρα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα ερωτηθείσα για την ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών, απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε κάποια ζητήματα, όπως στον προϋπολογισμό του 2015, τα «κόκκινα» δάνεια, την είσπραξη των φόρων και άλλες πηγές δημοσίων εσόδων.

Η ίδια πρόσθεσε ότι οι επαφές της τρόικας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, αλλά τόνισε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσει πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε ακόμη ότι το πρόσφατο Eurogroup συζήτησε με θετικό τρόπο για το μέλλον του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και για τα επόμενα βήματα και κατέστησε σαφές πως στόχος είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.