X

«Ραντεβού» Σαμαρά-Βενιζέλου με τραπεζίτες στο Μαξίμου

Επί τάπητος τα κόκκινα δάνεια και τυχόν πρόσθετες ανάγκες των τραπεζών, για να φανεί τι μένει στον «κουμπαρά» του ΤΧΣ για την «προληπτική πιστωτική γραμμή».

Ant1news

Δεύτερη συνάντηση, μέσα σε 24 ώρες, έχει στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, υπό την σκιά των συνεχιζόμενων πιέσεων της τρόικας και της βούλησης της Κυβέρνησης για «προ-συμφωνία» που θα ανοίξει τον δρόμο στην τρόικα να επιστρέψει στην Αθήνα.

Στο ίδιο τραπέζι κάθονται ο Γκίκας Χαρδούβελης και η υπόλοιποη ηγεσία του Υπυοργείου Οικονομικών, καθώς και ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Μαντζούνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί το καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων πάσης φύσεως, δηλαδή τόσο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται, όσο πρωτίστως των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων, η νομοθετική διάταξη για την διευθέτηση των οποίων είναι ήδη στην Βουλή.

Λόγω αυτών των ρυθμίσεων, θα εξεταστεί κατά πόσον οι τράπεζες, που βγήκαν ισχυρές από τα πρόσφατα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, υπάρχει πιθανότητα κάποια ή κάποιες τράπεζες να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για την «αντιμετώπιση» των κόκκινων δανείων και αν, σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πόροι του ΤΧΣ.

Από αυτό θα κριθεί αν τελικώς θα μείνουν ακέραια τα 11,4 δις ευρώ στο απόθεμα του  Ταμείου χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή θα μειωθούν, για να φανεί το τελικό ποσό που μπορεί να είναι διαθέσιμο για να
«μεταφερθεί», εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί, στον «κουμπαρά» της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά την λήξη του Μνημονίου στο τέλος του 2014.

Στην συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί και η ενίσχυση των διαύλων χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και ενίσχυσης της ρευστότητας  από πλευράς τραπεζών, μετά την «ανάσα» και την «ώθηση» που πήραν από τα εξαιρετικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής  Κεντρικής Τράπεζας που ανακοινώθηκαν στις 26 Οκτωβρίου.