X

«Φροντιστήριο» σε δημοτικούς υπαλλήλους για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Στον αστερισμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος έχουν περάσει οι 13 δήμοι, από τους οποίους θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος. Ποιοι & πως θα πάρουν έως 500 ευρώ το μήνα.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Στην ιστοσελίδα www.energo-eke.gr, θα μπορούν από αυτό το Σάββατο 15 Νοεμβρίου, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι  δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που διαμένουν στους 13 δήμους, από τους οποίους θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος.

"Το κοινωνικό πρόσωπο της Ελλάδας αλλάζει, γίνεται πιο διαφανές και πιο δίκαιο", δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, κατά την παρουσίαση της εφαρμογής και πρόσθεσε: "Μέχρι τώρα σπαταλούσαμε πόρους αλλά οι επιδόσεις μας στην αντιμετώπιση της φτώχειας ήταν μικρές. Ρίχναμε δηλαδή λεφτά στη θάλασσα". Για πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που αποτελούν μέρος του Εθνικού Σχεδίου, που έχει εκπονηθεί, για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας και του Αποκλεισμού, έκανε λόγο ο υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου τονίζοντας ότι: " Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι ο βασικός πυλώνας αυτού του σχεδίου." και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι : " κανείς από όσους δεν το δικαιούνται δεν πρέπει να το πάρει και κυρίως κανείς από αυτούς που το δικαιούνται δεν πρέπει να μείνει απέξω."

Πρωτοποριακή χαρακτήρισε την διαδικτυακή πύλη στην οποία θα υποβάλλονται τα αιτήματα για το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα, ο Πρόεδρος της ΗΔΙΚΑ κ.  Μ. Χάλαρης, σημειώνοντας ότι  είναι η μοναδική στην οποία διασυνδέονται τόσα πολλά πληροφοριακά συστήματα.

Μετά το «φρονιστήριο» που ξεκίνησε τη Δευτέρα στις εγκαταταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για τα στελέχη από τους δήμους Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκιδαίων, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σύρου, Σάμου και Μαλεβιζίου Κρήτης, ταχύρυθμα μαθήματα άρχισαν από εχθές να παρακολουθούν στη Θεσσαλονίκη και οι εμπλεκόμενοι-στην υποστήριξη του νέου θεσμού- δημοτικοί υπάλληλοι από τη Δράμα, την Έδεσσα, τα Γρεβενά, τα Ιωάννινα και την Καρδίτσα.




ΠΟΙΟΙ & ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΩΣ 500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ

Οι δικαιούχοι στους 13 δήμους, όπου θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή, θα μπορούν από αυτό το Σάββατο 15 Νοεμβρίου έως και στις 15 Μαρτίου 2015, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους, συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο  ΑΦ1 το οποίο θα αποτελεί υπεύθυνη δήλωση, για την οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση του τελευταίου 12μήνου.

Αναλυτικά τα περιουσιακά κριτήρια που πρέπει να πληρούνται είναι τα εξής:

- Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο. To ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο. Το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ.

- Η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) να μην υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη -στο σύνολό της- το ποσό των 6.000 ευρώ.

- Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις από άτομα που έχουν στην ιδιοκτησία τους σκάφη αναψυχής ΙΧ, αεροσκάφη, ελικόπτερα ΙΧ, ανεμόπτερα και πισίνες.

- Το συνολικό ύψος των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.

Ακόμη προβλέπεται σειρά ελέγχων, ακόμη και στις κατοικίες των επιδοματούχων, προκειμένου να διαπιστώνονται επιτόπου οι συνθήκες διαβίωσης όσων θα λαμβάνουν τη σχετική ενίσχυση. Σύμφωνα με την απόφαση, θα ικανοποιηθούν αιτήσεις μέχρι την εξάντληση των διαθεσίμων πόρων του προγράμματος (20εκατ ευρώ) ενώ η ενίσχυση θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου για όσους υποβάλουν αιτήσεις το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συμψηφίζεται με άλλα επιδόματα,  και θα ανέρχεται σε 200 ευρώ για μεμονωμένους δικαιούχους και 300 ευρώ για ζευγάρι. Το ποσό προσαυξάνεται για κάθε ενήλικο μέλος με 100 ευρώ και για κάθε ανήλικο μέλος με 50 ευρώ. Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες το πρώτο ανήλικο μέλος θεωρείται ενήλικο.

Τα ποσά του μηνιαίου εγγυημένου εισοδήματος αποτελούν και το "κατώφλι" του εισοδήματος που πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι. Συγκεκριμένα:

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ

ΠΑΙΔΙΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΟ

ΕΤΗΣΙΟ

Άγαμος

χωρίς παιδιά

200€

2.400€

Ζευγάρι

χωρίς παιδιά

300€

3.600€

Ζευγάρι

1 ανήλικο παιδί

350€

4.200€

Ζευγάρι

2 ανήλικα παιδιά

400€

4.800€

Ζευγάρι

3 ανήλικα παιδιά

450€

5.400€

Ζευγάρι

4 ανήλικα παιδιά

500€

6.000€

Ζευγάρι

1 ενήλικο παιδί

400€

4.800€

Ζευγάρι

2 ανήλικα &

1 ενήλικο παιδί

500€

6.000€

Ζευγάρι

2 ενήλικα παιδιά

500€

6.000€

Ζευγάρι

1ανήλικο &

1 ενήλικο παιδί

450€

5.400€

Μονογονεϊκή οικογένεια

1 ανήλικο παιδί

300€

3.600€

Μονογονεϊκή οικογένεια

2 ανήλικα παιδιά

350€

4.200€

Μονογονεϊκή οικογένεια

1 ενήλικο παιδί 

300€

3.600€

Μονογενεϊκή οικογένεια

2 ενήλικα παιδιά

400€

4.800€