X

Ένταση και δακρυγόνα στη Νομική

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από το κτίριο. Φοιτητές προσπάθησαν να μπουν μέσα αλλά οι αστυνομικοί τους απώθησαν

Ant1news

Ένταση επικράτησε σήμερα το πρωί έξω από τη Νομική όταν περίπου 50 φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από τη σχολή αλλά ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ τους απώθησαν.  

Όταν οι φοιτητές εμφανίστηκαν έξω από τη Νομική, οι αστυνομικές δυνάμεις έκλεισαν την είσοδο και προέταξαν τις ασπίδες τους για να κρατήσουν μακριά τους φοιτητές με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση. Στη συνέχεια έκαναν και χρήση δακρυγόνων για να τους απομακρύνουν.

Διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες βρίσκονται από το βράδυ της Τετάρτης έξω από την Νομική Σχολή Αθηνών και την ΑΣΟΕΕ, προκειμένου να μην γίνουν καταλήψεις κτιρίων ενόψει των εορτασμών του Πολυτεχνείου.

Με ανακοίνωσή της νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει «την τελείως απρόκλητη και αυθαίρετη επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτήτριες και φοιτητές, έξω από το κτίριο της ΝΟΠΕ σήμερα το πρωί, καθώς και τον άγριο ξυλοδαρμό φοιτητή έξω από το κτίριο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ και χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε ένταση από πλευράς φοιτητών».

«Κυβέρνηση και Πρυτανικές αρχές, με πρωτοπορία του αυταρχισμού τον πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Φορτσάκη, ξυπνάνε μνήμες από σκοτεινές εποχές, λίγες μόλις μέρες πριν τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που έβαλε τις εποχές αυτές μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας!» προστίθεται ακόμα στην ανακοίνωση και ξεκαθαρίζουν πως η νεολαία δεν θα τρομοκρατηθεί. «Με μαζικούς, ειρηνικούς κι ανυποχώρητους αγώνες θα διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στη μόρφωση, τη δουλειά, την αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία. Οι μέρες του φόβου και του αυταρχισμού θα μείνουν μια για πάντα πίσω μας! Ούτε μια μέρα χαμένη!».

Την προκλητική ενέργεια των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ και της ΑΣΟΕΕ, να αναστείλουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολών με το πρόσχημα της «πρόκλησης επεισοδίων», μπροστά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ.

Η απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής για κατάληψη του Ιδρύματος από την Πέμπτη κατά τη διάρκεια των γενικών τους συνελεύσεων με αίτημα την επαναπρόσληψη των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, και εν όψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου προκάλεσε την κινητοποίηση της Πρυτανείας και με αίτημά της προς την ΕΛΑΣ, αποφασίστηκε να αναπτυχθούν έντονες αστυνομικές δυνάμεις.

Μέτρα περιφρούρησης έχουν ληφθεί και για άλλα ιδρύματα όπως η ΑΣΟΕΕ, με το Φοιτητικό Σύλλογο να έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση.

Τα μέτρα περιφρούρησης της ΕΛΑΣ στα Πανεπιστήμια αναμένεται να ενισχυθούν τις επόμενες ημέρες, με κορύφωση την επέτειο για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.