X

Και η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος εκτός των 100 δόσεων

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις αλλαγές που έγιναν στην ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Ant1news

Εκτός της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ (Σεπτεμβρίου) οι υπόλοιπες δεν μπορούν να μπουν στις 100 δόσεις, αλλά στην «πάγια ρύθμιση» των 12 έως 24 δόσεων.

Αυτό προκύπτει από την διορθωτική τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη η οποία κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Πέρα από αυτό όμως εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων μένει και η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος η οποία πρέπει ή να πληρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου ή μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση 12 έως 24 δόσεων.

Σε αυτή για τους ελεύθερους επαγγελματίες συμπεριλαμβάνονται το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν τέλος πολυτελείας, οι συνεκκαθαριζόμενοι με την φορολογική δήλωση φόροι δηλαδή που με την τροπολογία επίσης μένουν εκτός της ρύθμισης.

Οι πρώτες δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος που έπρεπε να έχουν πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου και Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την 1η Οκτωβρίου και επομένως μπορούν να μπουν στην ρύθμιση των 100 δόσεων.

Μαζί με αυτά χάνουν το διαβατήριο για τις 100 δόσεις και φορολογούμενοι που υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους και οι προθεσμίες για την πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος λήγουν μετά την 1η Οκτωβρίου.

Ως μια γενναιόδωρη παρέμβαση που στόχο έχει να επιβραβεύσει τους φορολογούμενους, παρουσίασε την τροπολογία για τις 100 δόσεις που εξαιρεί ωστόσο, την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά και τις υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι για την κυβέρνηση «δεν είναι επιθυμητή η δημιουργία μιας νέας γενιάς οφειλετών» και πρόσθεσε: «Επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι και αποδοκιμάζονται εκείνοι που σκοπίμως καθυστερούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους».

Παράλληλα, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «το 96% των οφειλετών ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στις 100 δόσεις, γιατί το 92% έχει ΕΝΙΦΑ έως 1.000 ευρώ και ένα 4% από 1.000 έως 1.500 ευρώ. 

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «το μέσο ποσό ΕΝΦΙΑ είναι 536 ευρώ και άρα με την χαμηλότερη μηνιαία δόση των 50€ θα έπαιρνε 10 δόσεις, ενώ οι υπόλοιποι 30 δόσεις».

Δείτε ΕΔΩ τη διορθωτική τροπολογία

Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Άμεση ήταν η αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες.

«Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας η απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες, μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της και μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξει το σύστημα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στον μνημονιακό της κατήφορο πλέον δεν μπορεί να κρατήσει ούτε τα προσχήματα. Καταργεί διάταξη, η οποία προέβλεπε ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων χρεών, της οποίας εδώ και ημέρες διατυμπάνιζε και πολυδιαφήμιζε τη χρησιμότητά της, σχετικά με την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει πως «πέρα από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι πλέον θα υποστούν και τις παλινωδίες της συγκυβέρνησης σχετικά με τα χρέη. Άλλη μια μαύρη σελίδα προστέθηκε στο βιβλίο της φορολογικής βαρβαρότητας». 

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της για «λεονταρισμούς και μεγαλοστομίες» και τονίζει πως «έτσι δεν ασκείται πολιτική». 

«Οι συνεχείς παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις  ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αποδεικνύουν ότι με λεονταρισμούς και μεγαλοστομίες δεν ασκείται πολιτική. Μπροστά στις πιέσεις της τρόικας το υπουργείο οικονομικών εξαιρεί από τη ρύθμιση τους βεβαιωμένους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ και ανατρέπει τους προϋπολογισμούς χιλιάδων νοικοκυριών, που έχουν εξαντλήσει  ήδη τις φοροδοτικές τους ικανότητες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΔΗΜΑΡ.

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μέσα σε λίγες μέρες κουτσουρεύει ακόμη κι αυτόν τον ανεπαρκή νόμο, δείχνει ότι οι υποσχέσεις περί ανακούφισης είναι λόγια του αέρα, που εξανεμίζονται μπροστά στις απαιτήσεις της ΕΕ και στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων σε βάρος του λαού», σημειώνει παράλληλα το ΚΚΕ.