X

«Καταιγίδα» οι διορθώσεις στο Ε9

Οκτώ είναι τα συνηθέστερα λάθη που επιβαρύνουν με επιπλέον φόρο τους ιδιοκτήτες. Ξεπέρασαν τις 30.000 οι συμπληρωματικές δηλώσεις μέσα σε 24 ώρες.

Ant1news

Με ρυθμό “καταιγίδας” γίνονται οι αιτήσεις για διορθώσεις στο Ε9, μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του TAXISnet.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις πρώτες 24 ώρες που λειτούργησε η εφαρμογή, υποβλήθηκαν περισσότερες από 30.000 αιτήσεις από ιδιοκτήτες ακινήτων για διορθωτικά ή συμπληρωματικά Ε9.

Οι περισσότερες αφορούσαν αλλαγές στον αριθμό των τετραγωνικών, στον όροφο, στα εμπράγματα δικαιώματα και στον αριθμό των προσόψεων.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων της ΓΓΔΕ, οκτώ είναι τα βασικότερα λάθη στο Ε9 που φούσκωσαν το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες. Αφορούν:

-την λανθασμένη σήμανση για τα ημιτελή κτίσματα

-την έλλειψη αναφοράς της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και την μη επισήμανση για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

-την ένταξη του ακινήτου σε περιοχή εντός ή εκτός αντικειμενικών αξιών, ενώ ισχύει το αντίθετο

-την λανθασμένη αναφορά ορόφου -την αναφορά αποθηκών σε αγροκτήματα ως οικιών (που πολλαπλασιάζουν τον φόρο)

-λανθασμένα δεδομένα για την κυριότητα

-μη αναφορά ποσοστών επικαρπίας

-έλλειψη αναφοράς ποσοστών συνιδιοκτησίας

Όσοι υποβάλλουν τροποποιητικό Ε9, με βάσιμο αίτημα για μείωση του φόρου (όπως προκύπτει από την αυτόματη διασταύρωση δεδομένων), βλέπουν αμέσως στις οθόνες τους νέο, μειωμένο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, με συμψηφισμό τυχόν ήδη πληρωμένων δόσεων και κατανομή του υπόλοιπου ποσού στις δόσεις που απομένουν ως τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρουν και ΤΑ ΝΕΑ, εκτός από τις διορθώσεις του Ε9 του 2014, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται και στην εφαρμογή διορθώσεων στο Ε9 του 2010, εξαιτίας του πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ που ζητείται πλέον για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, στο οποίο πρέπει να αναγράφεται ότι το εν λόγω ακίνητο από το 2010 και εξής είναι κανονικά εγγεγραμμένο στο Ε9 του ιδιοκτήτη.