X

Τελεσίγραφο Κομισιόν ως την Τετάρτη για την επιστροφή της τρόικας

Άγνοια για το τελεσίγραφο δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος μετά απο σύσκεψη στο Μαξίμου είπε ότι "ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστρέψει η τρόικα".

Ant1news

Αφόρητη αρχίζει να γίνεται η πίεση από την τρόικα προς την ελληνική πλευρά, για την δρομολόγηση της επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα, ώστε να κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη ημέρα από το Μνημόνιο στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, τα περιθώρια στενεύουν και εντός των επόμενων 48 ωρών, έως την Τετάρτη, θα πρέπει να συντρέξουν εκείνες οι συνθήκες και να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που θα καθιστούν εφικτή την επιστροφή της τρόικας.

Το μεσημέρι ο Γκίκας Χαρδούβελης βρέθηκε για περίπου δύο ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου με τον Πρωθυπουργό έκαναν αναλυτική επισκόπηση της μέχρι τώρα πορείας της διαπραγμάτευσης και της τακτικής που θα ακολουθήσει στο εξής η ελληνική πλευρά, η οποία επίσης θεωρεί ότι η επιστροφή της τρόικας θα πρέπει να γίνει εντός της εβδομάδας, ώστε να μην χαθεί το χρονικό ορόσημο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

O Υπουργός Οικονομικών δήλωσε άγνοια για το τελεσίγραφο των 48 ωρών λέγοντας, μετά το τέλος της σύσκεψης στους δημοσιογράφους, ότι  «από εσάς το ακούω πρώτη φορά», ενώ αναφορικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση ο Γκίκας Χαρδούβελης είπε ότι «ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα επιστέψει η τρόικα». Δήλωσε πάντως βέβαιος ότι «θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις μέσα στο χρονοδιάγραμμα». 

Απο τις Βρυξέλες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού τόνισε πως «είναι προφανές ότι υπάρχουν δυσκολίες, η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη και σκληρή», έστρεψε τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι «αν δεν είχαμε μια τόσο στείρα και αντιπαραγωγική εσωτερική πολιτική κατάσταση, η διαπραγμάτευση θα ήταν ευκολότερη και τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ πιο προσιτά και απτά».

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Αθήνα τονίζουν ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις των δύο πλευρών, με τις πληροφορίες να θέλουν αν όχι το μεγαλύτερο, ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στον δρόμο επιστροφής των επικεφαλής στην Ελλάδα, να είναι το δημοσιονομικό κενό, από το εύρος και τον τρόπο κάλυψης του οποίου εξαρτάται το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος της επόμενης χρονιάς.

Χαρακτηριστικό της πίεσης που φαίνεται πως ασκείται προς την ελληνική πλευρά, είναι το σχόλιο υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών ότι «συνεργαζόμαστε στενά με την τρόικα, ώστε να επιστρέψει το συντομότερο στην Αθήνα, όμως όπως σε όλες τις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν και όρια».

Επισήμως πάντως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε το απόσπασμα από το χθεσινό άρθρο του Αντώνη Σαμαρά στην Καθημερινή, όπου λέει ότι «η Ελλάδα μετά από χρόνια στασιμότητας και ύφεσης, μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης» και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με την τρόικα συνεχίζονται και αφορούν την περάτωση της τρέχουσας αξιολόγησης, ούτως ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημόνιο εποχή, στις οποίες κεντρικό σημείο είναι και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Εν αναμονή των οριστικών απαντήσεων της τρόικας, πάντως στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, το οποίο θα πρέπει ως την Παρασκευή, να κατατεθεί στη Βουλή.