X

Νέος σεισμός 3, 8 Ρίχτερ στον Ευβοϊκό

Η επιστημονική κοινότητα διχάζεται για το ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος ή όχι και την νύχτα της Τρίτης το ίδιο ρήγμα δίνει ακόμα έναν μεγέθους 3, 8 Ρίχτερ.

Ant1news

Στις 2.37 τα ξημερώματα της Τετάρτης σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 3, 8 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών και το ίδιο επίκεντρο με τον διπλό σεισμό των 5, 1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τη νύχτα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για μετασεισμική δραστηριότητα και όχι για νέο σεισμό.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστημονική κοινότητα έχει διχαστεί για το αν ο διπλός σεισμός της Δευτέρας ήταν ο κύριος ή όχι.

Παράλληλα, σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε ευρεία άσκηση για να διαπιστωθεί η επάρκεια των "πρωτοκόλλων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών".

Μιλώντας χθες στο Πρωινό ΑΝΤ1, ο καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος, ιδρυτής της ομάδας ΒΑΝ, που έχει ως αρμοδιότητα την πρόβλεψη των σεισμών, σημείωσε ότι υπήρχαν ενδείξεις για τον χθεσινό σεισμό στον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο. «Υπήρχαν μηνύματα ότι θα γίνει ο σεισμός από τις 7 Αυγούστου», δήλωσε σχετικά και υποστήριξε ότι από τη χθεσινή δόνηση δεν επηρεάζεται το ρήγμα της Αταλάντης.

Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, η ομάδα ΒΑΝ σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, δεν ενημερώνει για σεισμούς κάτω των 6 Ρίχτερ. Οι προγνώσεις δημοσιοποιούνται μόνο στην περίπτωση που πρόκειται για μεγάλο σεισμό, ανέφερε σχετικά.

Από πλευράς του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας επίσης στο Πρωινό ΑΝΤ1, δεν απέκλεισε έναν νέο μεγαλύτερο σεισμό από την περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου. Ο κόσμος πρέπει να προσέχει, σημείωσε, γιατί η περιοχή που έδωσε τις δύο δονήσεις τα ξημερώματα είναι μεγάλης σεισμικότητας. Ο κ.Τσελέντης διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, είναι πολύ κοντά σ' αυτό όμως, ενώ εκτίμησε ότι οι σεισμοί που σημειώθηκαν δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης.

Παράλληλα, ο καθηγητής σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος σημείωσε επίσης στο Πρωινό ΑΝΤ1 ότι είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν πρόκειται ή όχι για τον κύριο σεισμό και πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Δεν αποκλείεται ένας νέος σεισμός μικρότερος των 5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή του Ευβοϊκού χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό, εκτίμησε την ίδια ώρα ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. «Ένας σεισμός ιδίου μεγέθους είναι πιθανός, αλλά εκείνο που θεωρώ πιο πιθανό είναι ένας σεισμός της τάξης των 4,7 ή και 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Είναι μάλιστα πολύ θετικό να εκδηλωθούν κι άλλοι μετασεισμοί ανάλογου μεγέθους ώστε να αποσβεστεί πλήρως η όλη διαδικασία», υποστήριξε ο κ. Λέκκας.

Ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε ότι οι «δίδυμοι» σεισμοί προκλήθηκαν από την ενεργοποίηση μικρών παρακείμενων ρηγμάτων του ρήγματος της Αταλάντης, τα οποία « δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Συνεπώς αυτό που αναμένουμε είναι μικρές σεισμικές δονήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 5,2 ή και 5,3 Ρίχτερ. Είναι θετικό ότι αποσβένεται σιγά-σιγά η ενέργεια με τους μετασεισμούς που εκδηλώνονται».

Ο κ. Λέκκας υποστήριξε ακόμη ότι δεν πρέπει να αναμένεται μεγάλος σεισμός από το ρήγμα της Αταλάντης στους επόμενους επτά έως εννιά αιώνες. «Το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει τον τελευταίο πριν από 110 χρόνια, το 1894. Από εκεί και πέρα δεν έχει προλάβει να γεμίσει ενέργεια. Γεμίζει ενέργεια κάθε 700, 800 έως και 900 χρόνια, συνεπώς έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης», εκτίμησε.