X

Υπεγράφη η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις

Τρεις οι βασικές αλλαγές που επιφέρει σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο. Την Τρίτη αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή στο TAXISnet για τις αιτήσεις υπαγωγής.

Ant1news

 

Του Νίκου Ρογκάκου

Κάμφθηκαν όπως φαίνεται οι ισχυρές αντιρρήσεις της τρόικας για την ρύθμιση των 100 δόσεων στην Εφορία και έτσι δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ, η εγκύκλιος που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου.

Όπως προβλέπεται στην απόφαση για την ρύθμιση των οφειλών στην Εφορία ως και σε 100 δόσεις, μετά από επιλογή του οφειλέτη, σε αυτήν μπορούν να μπουν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες ως την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές, οι οποίες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στην ρύθμιση, τελούν σε διοικητική, δικαστική ή άλλη εκ του νόμου αναστολή.

Η υπαγόμενη στην ρύθμιση βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή, δεν μπορεί να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ αναλόγως του τελικού αριθμού των δόσεων που θα επιλεγεί, προβλέπεται διαγραφή ως και του 90% των προσαυξήσεων και προστίμων.

Τα χρέη στην Εφορία θα μπορούν να ρυθμιστούν ως και σε 100 δόσεις, με επιτόκιο 4,56%.

Η ρύθμιση στο TAXISnet, αποκλειστικά μέσω της οποίας θά γίνονται οι αιτήσεις αναμένεται να ακοίξει την Τρίτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της Γε΄νικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Οι αλλαγές που φέρνει η εγκύκλιος για τις 100 δόσεις

-Αφαιρούνται οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 1η Οκτωβρίου (μεταξύ άλλων: οι πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ από Οκτώβριο ως Φεβρουάριο και η τελευταία δόση του Φόρου Εισοδήματος, που λήγει στο τέλος Νοεμβρίου)

-Στην ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα ως την 1η Οκτωβρίου χρέη, ενώ με το προηγούμενο πλαίσιο της μπορούσαν να υπαχθούν ληξιπρόθεσμα ως την ημερομηνία υπαγωγής στην ρύθμιση

-Ο αριθμός των δόσεων με τον οποίο κάθε οφειλέτης θα μπει στην ρύθμιση είναι "δεσμευτικός", καθώς σε περίπτωση που θελήσει να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του χρέους, οι δόσεις μπορούν να γίνουν μόνο λιγότερες απο όσες αρχικά επέλεξε και όχι περισσότερες πχ. κάποιος που μπήκε στην ρύθμιση των 48 δόσεων, αν στην πορεία θελήσει να εξοφλήσει σε περισσότερες δόσεις δεν θα μπορεί, καθώς η αλλαγή του αριθμού των δόσεων μπορεί να γίνει μόνο προς τα κάτω, δηλαδή ο αρχικός αριθμός δόσεων είναι το "ταβάνι" για όλη την διάρκεια της ρύθμισης.

Η υπογραφή της εγκυκλίου και η δημοσίευση της στο ΦΕΚ, ανοίγει τον δρόμο για την τελική διαμόρφωση των παραμέτρων της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο TAXISnet, αποκλειστικά μέσω της οποίας θα γίνεται η υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στην ρύθμιση.

Η εφαρμογή για τις 100 δόσεις αναμένεται να ανοίξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού προβλέπονται, απο τις ρυθμίσεις οφειλών σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμείαεπιπλέον έσοδα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για το 2015.