X

Στο κενό η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Στον «αέρα» βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς ακόμη δεν έχει οριστεί νέα τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές.

Ant1news



Σε εντεινόμενο κλοιό πιέσεων κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού βρίσκεται η Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καμφθεί η ανυποχώρητη στάση της σε μια σειρά καυτών μετώπων στην διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Οι δανειστές ολοένα και αυξάνουν τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά και είναι χαρακτηριστικό ότι ούτε σήμερα αναμένεται να γίνει τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τριμερούς, καθώς οι δύο πλευρές ανασυντάσσουν δυνάμεις και θέσεις για την διαπραγμάτευση, προκειμένου να ξεπεραστεί το χάσμα απόψεων που έχει διαπιστωθεί σε αρκετά «ανοιχτά» ζητήματα.

Ο Μάριο Ντράγκι εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες έτοιμος να απειλήσει με αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων από τις εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για όλα με την τρόικα ως το τέλος του έτους.

Ταυτόχρονα, η Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο των G-20, ζήτησε σύμφωνα με την Real News από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να σκληρύνει κι αυτός την στάση του προς την Ελλάδα, όπως ήδη έχει κάνει το Νομισματικό Ταμείο. «Τέλος οι χάρες και οι διευκολύνεις προς την Ελλάδα», ήταν το μήνυμα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδιώκει να παραμείνει στην Ευρώπη, μέσω της εμπλοκής του με την Ελλάδα και στην επόμενη ημέρα από το μνημόνιο, λόγος που μάλλον εξηγεί την σκλήρυνση της στάσης του. Το μεσημέρι του Σαββάτου Γκίκας Χαρδούβελης και Χρήστος Σταϊκούρας μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να πάρουν νέες οδηγίες από τον Πρωθυπουργό.

«Χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία άμεσα, καθώς επόμενη αξιολόγηση δεν θα υπάρξει, αυτή είναι η τελευταία. Οι δανειστές βλέπουν ότι κάτι από το ρόλο που είχαν μέχρι σήμερα πρέπει να εγκαταλείψουν και γι΄ αυτό πιέζουν και εκείνοι από την πλευρά τους», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στην εφημερίδα «Επένδυση».

Τα βασικότερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης είναι το δημοσιονομικό κενό ως τριών δις ευρώ που βλέπει για το 2015 η τρόικα, όχι όμως και η Κυβέρνηση, που επιμένει ότι η τρόικα πάλι κάνει λανθασμένες εκτιμήσεις. Οι δανειστές ζητούν απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, αλλαγή του απεργιακού νόμου και παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό που φέρνουν μειώσεις συντάξεων, θέματα όπου η Κυβέρνηση έχει βάλει κόκκινες γραμμές, όπως και στην απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά και μεταφορά βασικών αγαθών από το 13% στο 23%.

Οι δύο πλευρές πάντως, με την συμβολή και του Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται πως βρήκαν σημείο σύγκλισης για το Δημόσιο, ώστε ο νέος εισαγωγικός μισθός να εφαρμοστεί από την Πρωτοχρονιά, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από τον Ιούλιο και το νέο Μισθολόγιο να ισχύσει από το 2016.

«H xώρα βρίσκεται σε μια ανοιχτή, σκληρή, δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τους εταίρους μας γιατί τώρα πια βρισκόμαστε πραγματικά ένα βήμα πριν από το τέλος του Μνημονίου, ένα βήμα πριν την αλλαγή σελίδας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη μελλοντική πορεία της χώρας. Η συναίνεση παραμένει ζητούμενο για το πολιτικό μας σύστημα. Δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού», τόνισε παράλληλα η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στη Real News.

«Τα μνημόνια επιβλήθηκαν στην Ελλάδα χωρίς κανέναν κοινωνικό διάλογο και χωρίς εκτίμηση των καταστροφικών κοινωνικών συνεπειών. Γι’ αυτό είναι εντελώς παράλογη κάθε συζήτηση  για συνέχιση της ίδιας πολιτικής, με τη μία ή την άλλη μορφή», ανέφερε από πλευράς του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης.