X

ΠΟΜΙΔΑ: Μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικών αξιών

Σε ριζική αναμόρφωση της φορολογίας κεφαλαίου οφείλει να προχωρήσει το ΥΠΟΙΚ, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς.

Ant1news

Η ετήσια συνεδριακή εκδήλωση της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαίας πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, με κύρια ομιλήτρια τη Βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και τέως Υπουργό κα Ντόρα Μπακογιάννη, και παρουσία πλήθους ιδιοκτητών ακινήτων, εκπροσώπων φορέων της πόλης και στελεχών της ΠΟΜΙΔΑ.

Το συνέδριο άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς, ο οποίος υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη, το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε ριζική αναμόρφωση της φορολογίας κεφαλαίου σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

-Τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση του ληστρικού συμπληρωματικού φόρου για τις ήδη απαξιωμένες "μεγάλες" περιουσίες.

-Τη δραστική μείωση των αντικειμενικών αξιών με την άμεση προσαρμογή τους στα δεδομένα της αγοράς, σύμφωνα και με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

-Την επέκταση της μείωσης του φόρου για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και το 2015 και την αύξηση του συντελεστή της έκπτωσης από το 20 στο 50 %.

Πρόκειται, όπως τόνισε ο κ. Παραδιάς για μέτρα στοιχειώδους φορολογικής δικαιοσύνης που θα επιτρέψουν στην πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων να ανταποκριθούν έστω και με μεγάλη δυσκολία στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να αποφύγουν τους κινδύνους πλειστηριασμού της περιουσίας τους και στέρησης της προσωπικής τους ελευθερίας. Τόνισε δε ότι είναι νομικά και ηθικά απαράδεκτο, το κράτος να φορολογεί τους ιδιοκτήτες στη βάση των εκτός πραγματικότητας αντικειμενικών αξιών του 2007 και την ίδια ώρα να θεσπίζει τη δυνατότητα πλειστηριασμού ακινήτων με τιμή εκκίνησης χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία, αναγνωρίζοντας έτσι έμπρακτα την απόστασή τους από τις πραγματικές αξίες.

Στα θέματα της φορολογίας ακινήτων εστίασε την ομιλία της η κα Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε εφιαλτική την κατάσταση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, επεσήμανε τον ληστρικό χαρακτήρα του συμπληρωματικού φόρου για την αστική και μόνο ιδιοκτησία και επανέλαβε την πρόταση για μείωση κατά 30 % των αντικειμενικών αξιών, η οποία περιλαμβάνεται και σε τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή.