X

Σκληρές e – διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Νέο πακέτο μέτρων προτείνει η Αθήνα στην τρόικα, «τρέχοντας» να προλάβει το Euroworking Group της ερχόμενης Πέμπτης.

Ant1news

Το θέμα του δημοσιονομικού κενού, που η τρόικα υπολογίζει σε 2- 3 δισ. για το 2015, παραμένει το μεγαλύτερο «χάσμα» στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και τρόικας. Αυτό είναι και το χάσμα που καλείται να γεφυρώσει ο υπουργός Οικονομικών, μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου, ημερομηνία ορόσημο, καθώς διεξάγεται το Euroworking Group (EWG).

Ο Γκίκας Χαρδούβελης όλο το Σαββατοκύριακο ήταν σε διαρκή επαφή με το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαμόρφωσε ένα «πακέτο» μέτρων που, σε κάποιο βαθμό, γεφυρώνει το χάσμα. Η κυβέρνηση προχθες απέστειλε νέο email, περιμένοντας πλέον αντίδραση από την τρόικα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, που επικαλείται κυβερνητικά στελέχη, δεν υπάρχουν σκληρά μέτρα στο νέο πακέτο. Το πακέτο αυτό είναι πέρα των παρεμβάσεων που έχουν ήδη ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2015 και αφορούν σε ΔΕΚΟ και ΟΤΑ. Συμπληρώνεται ωστόσο, ότι οι παρεμβάσεις καλύπτουν σχετικά μεγάλη απόσταση με τις απαιτήσεις των δανειστών. Παρόλα αυτά, οι διαβουλεύσεις στην ελληνική πλευρά και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται.

Στο κρίσιμο σημείο του Euroworking Group θα τεθούν τα φλέγοντα, για την ελληνική πλευρά, ζητήματα του ελέγχου και της πορείας της διαπραγμάτευσης και θα φανεί επίσης αν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα κλείσουν όλα τα θέματα ή αν θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος. Την 27η Νοεμβρίου θα διαφανεί, επίσης, αν υπάρχει περίπτωση παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος ή όχι.

Στο πλαίσιο των δύο κρίσιμων συζητήσεων (EWG και Eurogroup) εντάσσονται και οι τηλεφωνικές επαφές που είχε ο κ. Χαρδούβελης με τον επικεφαλής του EWG, κ. Τ. Βίζερ, καθώς και με τον Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ. Στόχος των επικοινωνιών αυτών ήταν η καλύτερη προετοιμασία της Αθήνας ενόψει των κρίσιμων συζητήσεων έως το τέλος του έτους και της κατανόηση των ισορροπιών αφενός στο Eurogroup, αφετέρου με την τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται δύσκολη η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, από τα στελέχη που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και τα οποία εκτιμούν ότι, η συνέχιση των διαπραγματεύσεων θα γίνει εξ αποστάσεως. Υπενθυμίζουν δε ότι αυτή την εβδομάδα είναι στις ΗΠΑ η γιορτή των Ευχαριστιών, κάτι που σημαίνει ότι τα στελέχη του ΔΝΤ θα παραμείνουν στη βάση τους.