X

Συνάντηση ελληνικής κυβέρνησης - τρόικας αύριο στο Παρίσι

"Πάμε στο Παρίσι για να σπρώξουμε την διαπραγμάτευση, ώστε να ξεκολλήσει", επισημαίνει κορυφαίος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Ant1news

Συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να βγει απο το τέλμα στο οποίο έχει πέσει, λόγω της πίεσης και των εμμονών της τρόικας, σε μια σειρά από θέματα, όπως το δημοσιονομικό κενό, τα εργασιακά, το Ασφαλιστικό και το καθεστώς ΦΠΑ 

Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση κορυφαίου αξιωματούχου του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος σχολιάζοντας τις εξελίξεις είπε ότι "πάμε στο Παρίσι για να σπρώξουμε την διαπραγμάτευση, ώστε να ξεκολλήσει".

Το ραντεβού έχει κλειστεί για αύριο στο Παρίσι, όπου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, ελληνική αντιπροσωπεία είχε συναντηθεί με τους επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών, προκειμένου να προωθηθούν θέματα της διαπραγμάτευσης και να έρθει ένα βήμα πιο κοντά το κλείσιμο της συμφωνίας για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα δεδομένων των λίγων ημερών που έχουν απομείνει ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, το οποίο η Ελλάδα θέλει να αποτελέσει ορόσημο για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και την είσοδό της σε νέα φάση.

Το νέο ραντεβού έρχεται μετά τον κύκλο τηλεφωνημάτων του Αντώνη Σαμαρά σε Ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο της επιδίωξης του Μεγάρου Μαξίμου για πολιτική διέξοδο στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Συμβολή στον ορισμό της συνάντησης, απο την οποία η ελληνική πλευρά επιδιώκει να καταγραφεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις που θα ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα, είχε και το email που έστειλε η ελληνική πλευρά στους δανειστές το βράδυ του Σαββάτου, αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό.

Την είδηση μετέδωσε πρώτα το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επιβεβαιώθηκε μέσω επίσημων ανακοινώσεων, λίγα λεπτά αργότερα.

Σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι "αργά χθες βράδυ συμφωνήθηκε να υπάρξει την Τρίτη 25/11/2014 στο Παρίσι συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας".

Τη συνάντηση επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα αναφέροντας ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον υπουργό οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη θα συναντηθεί στο Παρίσι στις 25 και 26 Νοεμβρίου με τους επικεφαλής της Τρόικας, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως επισημαίνει η εκπρόσωπος της Επιτροπής, στη συνάντηση στο Παρίσι θα συζητηθούν ζητήματα κλειδιά για να υπάρξει πρόοδος στην αξιολόγηση. «Και οι δύο πλευρές συνεχίζουν να εργάζονται στενά και από κοινού, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και συζητούν πώς μπορεί η Ελλάδα να συνεχίσει να ενισχύει τη δημοσιονομική της κατάσταση και την οικονομική της ανάπτυξη».

Οξεία είναι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις, καθώς όπως αναφέρει ισοπεδώνουν τις προσδοκίες που καλλιέργησε η Κυβέρνηση για έξοδο απο το Μνημόνιο.