X

Οι παραστάσεις θα «μιλήσουν» για το νεκρό της Αμφίπολης

Μια ανδρική και μια γυναικεία μορφή απεικονίζονται στα επιστύλια του δεύτερου θαλάμου και ίσως ρίξουν φως στο μυστήριο.

Ant1news

Οι δύο ζωγραφισμένες ανθρώπινες φιγούρες , μια ανδρική και μια γυναικεία, καθώς και τα ζωγραφισμένα σχέδια που αποκαλύπτονται στα επιστύλια του δεύτερου θαλάμου ίσως ρίξουν φως στο μυστήριο γύρω από το πρόσωπο του νεκρού.

Όπως διευκρίνισε η Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, ο σκελετός δεν είναι ταριχευμένος ενώ όπως τονίζει η ανασκαφική ομάδα η ανάλυση DNA θα εξαρτηθεί από την κατάσταση του σκελετού.

Το υπουργείο Πολιτισμού και η ανασκαφική ομάδα ελπίζουν πως ο διάκοσμος ίσως δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν ανακύψει χωρίς ωστόσο να αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται απλώς για  διακοσμητικό στοιχείο. Ολοι βέβαια αναμένουν την ανθρωπολογική μελέτη του σκελετού που ίσως δώσει απαντήσεις για την ταυτότητα του νεκρού.

National Geographic: Αμφίπολη, το ελληνικό "Game of Thrones"

Το National Geographic  αφιερώνει εκτενές άρθρο για τη δυναστεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η αγωνία κορυφώνεται ενόσω οι αρχαιολόγοι αναζητούν αποδείξεις για την ταυτότητα του προσώπου που έχει ταφεί με λαμπρότητα στον μυστηριώδη τάφο της Αμφίπουλης, στη Βόρεια Ελλάδα. Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι ο τάφος έχει χτιστεί για κάποιο πολύ κοντινό πρόσωπο στον Μέγα Αλέξανδρο -τη μητέρα του Ολυμπιάδα, τη σύζυγό του Ρωξάνη, έναν από τους αγαπημένους του στρατηγούς ή τον παιδικό του φίλο Ηφαιστίωνα».

«Τους τρεις προηγούμενους μήνες η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και η ομάδα της έκαναν μία σειρά σπουδαίων ανακαλύψεων στον τύμβο, από στύλους σμιλεμένους αριστουργηματικά σε σχήμα νέων γυναικών μέχρι μωσαϊκό που απεικονίζει το μύθο της Αρπαγής της Περσεφόνης. Τα πανάκριβα καλλιτεχνήματα του τύμβου που χρονολογείται στην ταραγμένη εποχή γύρω από το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δείχνει την παρουσία ενός σημαντικού προσώπου», συνεχίζει.

«Ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει ταφεί στην Αίγυπτο. Αλλά τα τελικά σημεία ταφής -και τα πλούσια και γενετικά δεδομένα που μπορεί να περιέχουν- των μελών της οικογένειάς του είναι άγνωστα. Η ανασκαφή της Αμφίπολης έρχεται να προσθέσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του στρατηλάτη και της οικογένειάς του, μίας δυναστείας βουτηγμένης στην ίντριγκα, τη συνωμοσία και το αίμα, που μοιάζει με αυτή των Λάνιστερ στη διάσημη τηλεοπτική σειρά Game of Thrones», τονίζει το άρθρο.

«Ανάμεσα στην οικογένεια του Αλέξανδρου, "ο βασιλιάς ή ηγέτης που κατέληξε να πεθάνει στο κρεβάτι του ήταν σπάνια», λέει ο Φίλιπ Φρίμαν, βιογράφος του Μ. Αλεξάνδρου και καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Luther College της Αϊόβα.