X

Μπαλαντέρ στη διαπραγμάτευση το ασφαλιστικό

Μέσω του ασφαλιστικού επιχειρεί να τρόικα να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που η ίδια βλέπει για το 2015.

Ant1news



Ως «μπαλαντέρ» για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, που η ίδια υπολογίζει για το 2015 έως και 1 δισ. ευρώ, επιδιώκει η τρόικα να λειτουργήσει το ασφαλιστικό, με αιχμή των παρεμβάσεων που ζητά να αποτελούν οι αλλαγές στο ύψος των κύριων συντάξεων σε όσων βγουν στη σύνταξη από το 2015.

Μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την Ελλάδα, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επισήμανε ότι έχουν γίνει «μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό» και πως «δεν χρειάζονται περαιτέρω δομικές μεταρρυθμίσεις». Ωστόσο, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα που φέρεται να αποτελεί και απαίτηση της τρόικας για αύξηση από τα 15 σε 20 των ελάχιστων ετών ασφάλισης για την απονομή σύνταξης, αφήνοντας το ζήτημα να «αιωρείται».

Το ενδεχόμενο για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και τη μείωση των κύριων συντάξεων από το 2015 έως και 20%, εάν ο βαθμός αναπλήρωσής τους πέσει από το 70% σε κάτω από το 60%, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση σε ρόλο καρπαζοεισπράχτορα της τρόικας κατεδαφίζει τις συντάξεις. Όχι στα νέα μνημονιακά μέτρα. Να φύγει τώρα η κυβέρνηση», επισήμανε σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης.

«Η διαπραγμάτευση-φιάσκο της κυβέρνησης με την τρόικα μετατρέπεται πάλι σε τραγωδία για τον λαό και κυρίως για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Τα όρια ηλικίας για όσους λαμβάνουν την κατώτερη σύνταξη και για τις εργαζόμενες μητέρες, τα ΑμεΑ και τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα εκτινάσσονται. Ταυτόχρονα, προωθούνται και νέες μειώσεις των κύριων συντάξεων. Τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της απεργίας και της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης κατεδαφίζονται», προσθέτει, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της ερχόμενης Πέμπτης 27 Νοεμβρίου.

Σε ότι αφορά την έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τη χώρα μας, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και θα βρεθεί αντιμέτωπη με παρατεταμένη κοινωνική κρίση αν δεν ληφθούν μέτρα για την ανάσχεσή της.