X

ILΟ στον ANT1: Αναπτυξιακές πολιτικές στην Ελλάδα, όχι νέα μέτρα

Σαφή προειδοποίηση ότι ο μόνος δρόμος για τη χώρα μας είναι η πολιτική της ανάπτυξης και όχι η λιτότητα έστειλε ο Διευθυντής του ILO στον ΑΝΤ1. Τι λέει για τις ομαδικές απολύσεις.

Ant1news



Του Γιάννη Παχουλάκη

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτικές ανάπτυξης και όχι νέα μέτρα λιτότητας όπως αυτά που ζητά η τρόικα, επισήμανε στον ΑΝΤ1 ο Διευθυντής Ερευνών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Ρέιμοντ Τόρες, ενώ για τις ομαδικές απολύσεις, τόνισε πως το νέο καθεστώς είναι σύμφωνο με τα όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η ίδια η ΔΟΕ.

«Δεν τίθεται ζήτημα νομοθεσίας (για τις ομαδικές απολύσεις). Για μας η νομοθεσία είναι εντάξει. Τίθεται ζήτημα να παρατηρήσουμε την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για να διασφαλίσουμε ότι τα συμφέροντα και των δύο μερών (εργοδοτών και εργαζομένων) έχουν ληφθεί υπόψη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση της ΔΟΕ με τίτλο παραγωγικές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε σήμερα, προειδοποιεί πως η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνική κρίση αν δεν λάβει επιπλέον μέτρα για την ανάσχεση της ανεργίας. Μάλιστα ο κ. Τόρες υπογράμμισε πως ήρθε η ώρα για στοχευμένες αυξήσεις μισθών ανάλογες με την άνοδο της παραγωγικότητας.

«Οι παραγωγικές επενδύσεις και η κατανάλωση άρχισαν να σταθεροποιούνται, ειδικά η κατανάλωση. Μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση μισθών θα μείωνε την εσωτερική ζήτηση και έτσι θα επηρέαζε τη δυνατότητα για τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές, να βαδίσουν ξανά στην ανάπτυξη», τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του ILO.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ρέιμοντ Τόρες υπάρχουν περιθώρια αύξησης των εσόδων από τους φόρους χωρίς αύξηση συντελεστών. «Και στην φορολόγηση της περιουσίας είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα των φόρων, είναι ένας τομέας που δεν υπάρχει καλή απόδοση», πρόσθεσε.

Η έκθεση της ΔΟΕ εστιάζει στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας και την επανοικοδόμηση του κοινωνικού διαλόγου για τη διασφάλιση ισορροπημένης ανάπτυξης.