X

Φόβος και τρόμος o διαδικτυακός ιός «Dark Hotel»

Έχει στόχο κυρίως τους διευθύνοντες συμβούλους και τα υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών εταιρειών.

Ant1news



Τον τρόμο έχει σκορπίσει στους CEOs και τα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων ένας ιός που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από χάκερς. Ο λόγος για τον ιό «Dark Hotel» (Σκοτεινό Ξενοδοχείο), μέσω του οποίου υποκλέπτουν ευαίσθητα δεδομένα πολυεθνικών και άλλων εταιρειών.

Συγκεκριμένα, οι χάκερς χρησιμοποιούν τα δίκτυα Wi-Fi των ξενοδοχείων για να αποκτήσουν πρόσβαση στους υπολογιστές των CEOs και των στελεχών των επιχειρήσεων, αναζητώντας πολύτιμες πληροφορίες των εταιρειών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με μία νέα έκθεση, όπως αναφέρει το CNBC. 

Ο ιός «Σκοτεινό Ξενοδοχείο» καλεί τους χρήστες των δικτύων Wi-Fi να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό το οποίο εμφανίζεται ως νόμιμο, σημειώνει στην πρόσφατη έκθεσή της η γνωστή εταιρεία ασφάλειας Kaspersky Lab.

Όταν ο χρήστης κατεβάσει το κακόβουλο λογισμικό, οι χάκερς εγκαθιστούν ένα προηγμένο πρόγραμμα παραβίασης, μέσω του οποίου παρακολουθούν τους κωδικούς πρόσβασης και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες, σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα εταιρικό δίκτυο.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι χάκερς στοχεύουν κυρίως εταιρικά στελέχη, που πιθανόν να έχουν πρόσβαση υψηλού επίπεδου σε πληροφορίες των επιχειρήσεων. «Στοχεύουν υψηλής αξίας στελέχη από εταιρείες που παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον»,  επισήμανε ο αρμόδιος διευθυντής της Kaspersky Lab, Costin Raiu, στο CNBC. 

Μετά την επίθεση, οι χάκερς διαγράφουν τα εργαλεία – παραβίασης από τα δίκτυα των ξενοδοχείων και είναι δύσκολο να ανιχνευθούν σε πραγματικό χρόνο (real-time).

Αυτοί οι τύποι των επιθέσεων καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 2007, όμως έχουν εξελιχθεί και έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την Kaspersky Lab, περίπου το 90% των επιθέσεων εμφανίζονται στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, αλλά και άλλου.