X

«Καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο»

Η συνεργασία «θα προωθηθεί καλύτερα μέσω της συμμόρφωσης των χωρών της περιοχής, με τις εδραιωμένες Αρχές του διεθνούς δικαίου» διακήρυξαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Ant1news


Τη θέσπιση πλαισίου που θα διέπει τις διαβουλεύσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, με σκοπό τη διευκόλυνση του διαλόγου και την προώθηση της τριμερούς συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, προς όφελος των χωρών τους και της ευρύτερης περιοχής αποφάσισαν, στη Λευκωσία,  οι υπουργοί Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, Γιώργος Λακκοτρύπης και Σερίφ Ισμάηλ. 

Επίσης, προσδιόρισαν συγκεκριμένους τομείς για τριμερή και ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία. Πρόκειται για περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, μεθόδους για διασφάλιση της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων, και ενδυνάμωση θεσμικών δομών και ανάπτυξη δυνατοτήτων. 

Η συνάντηση των κυρίων Μανιάτη, Λακκοτρύπη και Ισμαήλ αποτελεί την πρώτη υπουργική συνάντηση μεταξύ των τριών κυβερνήσεων, σε συνέχεια της συνόδου κορυφής σε επίπεδο αρχηγών κρατών- κυβερνήσεων του Καΐρου, στις 8 Νοεμβρίου, η οποία, όπως τονίζεται στην κοινή διακήρυξη, αποτελεί ορόσημο.

 

Στην κοινή δήλωση σημειώνεται ότι οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επαναλάβουν την κοινή πεποίθησή τους ότι «η ανακάλυψη σημαντικών υδρογονανθρακικών αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να χρησιμεύσει ως καταλύτης για μία ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». 

Οι τρεις υπουργοί τόνισαν ότι αυτή η συνεργασία «θα προωθηθεί καλύτερα μέσω της συμμόρφωσης των χωρών της περιοχής, με τις εδραιωμένες Αρχές του διεθνούς δικαίου». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισαν «τη δέσμευση και τον σεβασμό των χωρών τους προς το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης

των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στην οποία και οι τρεις χώρες είναι συμβαλλόμενα κράτη» καταλήγει η κοινή διακήρυξη. 

Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι έγινε το πρώτο βήμα για μία τριμερή συνεργασία «σε ένα πολύ σπουδαίο ζήτημα που είναι οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και αυτές οι έρευνες μπορούν να αποτελέσουν μία βάση για να υπάρξει ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή». Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι αυτό το πρώτο βήμα μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας και για άλλες περιοχές του κόσμου. 

Παράλληλα, υπογράμμισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ζητείται να υπάρξει απόλυτη εφαρμογή των Αρχών του διεθνούς δικαίου, και ιδιαίτερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και ταυτόχρονα να προχωρήσουν (οι τρεις χώρες) το συντομότερο δυνατό, με αποτελεσματικό τρόπο, στα βήματα που είναι απαραίτητα για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών στις περιοχές όπου αυτό δεν έχει γίνει.