X

Στους δρόμους και οι μικρομεσαίοι την Πέμπτη

Συγκέντρωση της ΓΣΕΒΕΕ στον πεζόδρομο της οδού Κοραή στις 11 το πρωί και στη Θεσσαλονίκη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο στην Πλατεία Αριστοτέλους στις 10.30.

Ant1news


Με συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας «θα διατρανώσει»  η ΓΣΕΒΕΕ και οι κατά τόπους Ομοσπονδίες, την Πέμπτη, «ότι η πολιτική της εξοντωτικής λιτότητας και της εξαφάνισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Είναι αυτή η πολιτική που οδήγησε 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτο, 850.000 εργαζόμενους στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ανεργία και 3,5 εκ. συμπολίτες μας στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, «στον προϋπολογισμό για το 2015 που κατέθεσε η κυβέρνηση παρά τις διακηρύξεις για success story δεν υπάρχει ούτε μια παρέμβαση για να δοθεί ώθηση στην ελληνική οικονομία. Αντιθέτως, οι δημόσιες επενδύσεις εξακολουθούν να συρρικνώνονται, νέες μειώσεις μισθών & συντάξεων προβλέπονται ενώ και οι πολυδιαφημιζόμενες μεταρρυθμίσεις φαίνεται να οδηγούν σε μεγαλύτερη συμπίεση της αγοραστικής δύναμης και της εγχώριας ζήτησης. Οι “μεταρρυθμίσεις” στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζουν να ακολουθούν το παράδειγμα αυστηρής λιτότητας αυξάνοντας έτσι τη συσσώρευση του ιδιωτικού χρέους και υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα δημοσίων εσόδων. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος δεν αναφαίνεται στον ορίζοντα η επίτευξη μιας βιώσιμης ρύθμισής του και η εξέλιξή του συνεχίζει να εξαρτάται από τις διακυμάνσεις ροών αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων και λήξεων ομολόγων».

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων,  ότι «οι δημόσιες επενδύσεις για μια ακόμη χρονιά υποχωρούν αυτή τη φορά κατά 400 εκ.» , χαρακτηρίζει  ευχή την προσδοκία βελτίωσης των δεικτών της οικονομίας που εκφράζεται στον προϋπολογισμό και ζητά να επανέλθει το αφορολόγητο όριο και η δυνατότητα συλλογής αποδείξεων αναφερόμενη στη φορολόγηση εισοδημάτων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων.

Εκτιμά ότι « οι αναφορές στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα γίνονται αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο βιώσιμης λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών» και θεωρεί  πως «το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα παραμένει το σημαντικότερο αγκάθι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Είναι σαφές, καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ, ότι «αυτός ο φαύλος κύκλος λιτότητας και αναποτελεσματικών μνημονίων δεν μπορεί να συνεχιστεί• αλλά και δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε λεκτικό επίπεδο, αλλά θα πρέπει  να εκφραστεί μέσα από αναπτυξιακές πολιτικές που οφείλουμε όλοι να υποστηρίξουμε. Στην επικείμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την Τρόικα προτεραιότητα πρέπει να έχει η πραγματική οικονομία και η κοινωνική συνοχή».