X

Δημοσιονομικό κενό και ασφαλιστικό δυναμίτισαν τη διαπραγμάτευση

Μεγάλα «αγκάθια» παραμένουν το δημοσιονομικό κενό και το ασφαλιστικό, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών.

Ant1news



Με ανοιχτή την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα και με την τρόικα να έχει στυλώσει τα πόδια σε δυο κομβικά ζητήματα, το δημοσιονομικό κενό που επιμένει ότι υπάρχει και το ασφαλιστικό για το οποίο επίσης επιμένει να αυξηθούν τα όρια για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, συνεχίστηκαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «υπήρξε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε σε πολλά, σε άλλα περισσότερα και σε άλλα λιγότερο. Βάλαμε ένα πετραδάκι για να κλείσει το review».

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία επιστροφής των δανειστών στην Αθήνα, όμως όπως είπε θα καθοριστεί σύντομα. Ακριβώς επειδή είναι περίεργο το review αναγκαζόμαστε κάποιες φορές να τα λέμε και έξω, είπε ο αξιωματούχος και τόνισε ότι η κάθε πλευρά έχει τις θέσεις της, «δεν μπορώ να μπω σε επιμέρους θέματα».

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό αυτή την φορά δεν αναφέρθηκε η τρόικα σε αριθμούς αλλά επιμένει ότι υπάρχει. Δεν έχει τελειώσει η ποσοτικοποίηση αλλά έχει γεφυρώσει σε μεγάλο μέρος.

Όπως είπε το ίδιο στέλεχος φυσικά συζητήθηκε το ασφαλιστικό, το Δημόσιο και τα Εργασιακά. Είμαστε σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση αφού είναι η τελευταία φορά, σημείωσε.

Παράλληλα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, αφού ο ίδιος αξιωματούχος επικαλέστηκε τις δηλώσεις Βενιζέλου, μετά την τελευταία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, που είχε πει ότι «η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος και πριν την εκλογή του προέδρου Δημοκρατίας».

Οι επικεφαλής της τριμερούς επιμένουν ότι του χρόνου πρέπει να υπάρχουν αποθεματικά στον προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ, που η ελληνική πλευρά το θεωρεί παράλογο, αφού στηρίζεται σε εκτιμήσεις, την ώρα μάλιστα που φέτος ήταν στο 1 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα επιμένει για εισπραξιμότητα στον ΕΝΦΙΑ 66%, με την ελληνική πλευρά να επαναλαμβάνει ότι θα ξεπεράσει το 75%, κάτι που το οικονομικό επιτελείο το στηρίζει στο γεγονός ότι μέχρι τώρα είναι 44%.